Madrid

La CNE proposa apujar un 11,3% el rebut de la llum a partir del juliol

Espanya acumula any rere any el que s'anomena dèficit de tarifa, és a dir, la diferència entre el cost de l'energia elèctrica i els ingressos procedents d'activitats regulades per l'Administració. Per compensar les elèctriques, la Comissió Nacional de l'Energia (CNE) ha proposat que el rebut de la llum s'apugi un 11,3% a partir de l'1 de juliol. L'informe, que és de caràcter no vinculant, arribarà ara al Ministeri d'Indústria.

Actualitzat

Entre l'1 de gener i l'1 de març d'aquest any, el dèficit de tarifes de la llum ha arribat als 824 milions d‘euros. La CNE calcula que, si se segueix aquest ritme, es tancarà el 2008 amb un dèficit que arribarà als 4.700 milions d'euros, davant els 1.200 de l'any passat.

L'unica solució de la CNE és ajustar el cost real de l'energia. Com? Apujant el rebut als consumidors. L'ens proposa de mitjana un increment de l'11,3%, que s'aplicaria a partir del juliol. De fet, la proposta que ha estudiat la CNE passava per un increment d'entre el 10 i el 20%. Aquesta seria la segona pujada anual després que al gener el govern central en va apujar el preu un 3,3%. La decisió del consell d'administració de la CNE ha estat adoptada amb sis vots a favor i tres en contra.

Les companyies elèctriques s'han mostrat partidàries d'aquest increment del rebut, perquè diuen que actualment els consumidors no estan pagant el preu real de l'energia que consumeixen. La decisió de la CNE tindria el suport de Brussel·les.

Anar al contingut