La sèrie de números i lletres permet saber l'origen exacte dels ous
La sèrie de números i lletres permet saber l'origen exacte dels ous

La closca de l'ou ho explica tot

Tots els ous van marcats amb un codi de números i lletres a la closca que permet saber al detall l'origen exacte

RedaccióActualitzat

El sistema de traçabilitat, en vigor a tota la Unió Europea des del 2005, és el que ha permès descobrir l'origen de la partida d'ou processat que s'ha detectat a Biscaia procedent de França.

De fet, aquesta traçabilitat i els exhaustius controls a les granges són per als productors la garantia que aquest problema difícilment acabarà afectant el consumidor espanyol.

Un sistema que és visible al mateix ou: tots van marcats amb un codi de números i lletres a la closca que permet saber al detall l'origen exacte.  

 

El primer número de la sèrie fa referència al sistema de producció. El zero identifica els ous de la gallina ecològica criada en llibertat i alimentada amb pinso ecològic. L'1, els de la gallina criada a l'aire lliure, el 2 és per aquelles criades a terra, però a dins d'un galliner cobert, i, finalment, el 3 és per a aquelles criades en gàbia en espais molt reduïts.

 

Després apareix el codi del país d'origen. En aquest cas, les lletres ES fan referència a Espanya.  

La resta de números serveixen per identificar la província d'origen. En el cas de Catalunya, els produïts a Barcelona porten el número 08. Els de Girona, el 17. Els de Lleida, el 25. I els de Tarragona, el 43.

Les xifres següents són les del municipi i, finalment, la granja concreta.

Un sistema que serveix per garantir la seguretat alimentària i que permet a les autoritats sanitàries actuar de manera ràpida quan han de retirar partides d'aliments del mercat.

Anar al contingut