Barcelona

Junqueras avisa que no avalarà uns pressupostos que retallin el doble que l'any passat

El president republicà aposta per avançar la consulta si l'Estat obliga Catalunya a retallar fins a 4.500 milions de pressupost per complir el 0,7% de dèficit. Junqueras rebutja uns comptes que no permetin "cobrir les qüestions més bàsiques de la societat".

RedaccióActualitzat
Esquerra Republicana manté la incògnita sobre si donarà suport o no als pressupostos que la Generalitat presenti per a l'any 2013. El president republicà, Oriol Junqueras, ha assegurat a "Els matins" de TV3 que el seu partit no pot firmar "impunement" uns comptes que obliguen a retallar més del doble que l'any passat i que no cobreixen ni les necessitats bàsiques de la societat catalana.

Junqueras aposta per avançar la consulta si l'Estat castiga Catalunya i l'obliga a retallar fins a 4.500 milions de pressupost per complir el 0,7% de dèficit. "Si el govern ens condemna a la misèria, hem de prendre decisions que accelerin el dret a decidir dels catalans. No tenim altres instruments", ha assegurat el dirigent republicà.

"¿He d'avalar que només tindrem 22.000 milions per invertir i gastar, quan sé que això no em serveix per cobrir les qüestions més bàsiques de la societat?", s'ha preguntat Junqueras, que ha recordat que l'Estat deu a Catalunya els 2.000 milions de la Disposició Addicional Tercera de l'Estatut. "Hisenda no ens pot obligar a retallar i que acabem signant la condemna que ens arriba", ha conclòs.

Segons el líder republicà, tant el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, com la de Benestar Social, Neus Munté, també veuen inaplicable el pressupost.

Els corruptes a la presó, "amb crisi social o no"

Junqueras també ha defensat que els condemnats per corrupció política entrin a la presó, "amb crisi social o no", per restablir la confiança de la societat amb les seves institucions. Aquesta ha estat la reacció del líder d'Esquerra després que l'Audiència de Barcelona hagi decidit obligar l'empresari andorrà Fidel Pallerols i els excàrrecs d'Unió Democràtica de Catalunya Lluís i Vicenç Gavaldà a anar a la presó per complir les penes d'entre set mesos i un any i mig. El tribunal considera que, en una societat on els sectors més febles estan sotmesos a constants retallades i sacrificis, resultaria obscè que des d'un dels poders de l'Estat es consentissin conductes que comporten un ús il·legítim dels fons públics. Junqueras comparteix la decisió de l'Audiència de Barcelona: "Per confiar en les seves institucions, una societat necessita que qui la fa, la pagui". El president d'ERC ha afegit que la situació social i econòmica està arribant al límit.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut