Barcelona

Jorge Fernández Díaz: "En el nostre ADN polític no s'apugen impostos"

"Seríem uns irresponsables si diguéssim que tenim la vareta màgica per acabar amb l'atur", ha dit Fernández Diaz, que ha detallat les mesures que aplicarà el PP si guanya les eleccions i presideix el govern d'Espanya.

Actualitzat
Entre les mesures que el Partit Popular vol aplicar en matèria econòmica hi ha:

1. Presentar un pla de xoc que s'ha d'aprovar els primers 100 dies de govern i que inclou una llei d'estabilitat pressupostària, aprimar l'administració i reduir la despesa de les comunitats autònomes.

2. "Una reforma laboral que ha de portar una modernització de les nostres relacions laborals en un sentit de flexibilitat. Flexibilitat per acomiadar, no. Flexibilitat per contractar", ha especificat Fernández Díaz, que ha afegit que quan parla de flexibilitat pensa en el fet que l'empresari pugui organitzar més flexiblement la seva empresa, sobre tot les pimes.

Dins de la reforma laboral, Fernández Díaz ha detallat que el programa del PP preveu incentius per contractar. I ha explicat que totes les pimes o autònoms que creïn un nou lloc de treball que no sigui donar d'alta un soci fundador, tindrà una bonificació de 3.000 euros i bonificacions socials en les prestacions socials. A més a més, l'IVA no s'haurà de pagar fins que no es cobri la factura.

Tot plegat, es resumeix en una mena de llei d'emprenedors: "Posar una catifa vermella als que han d'ajudar al bé comú, als emprenedors", ha repetit un cop més. I per fer-ho, ha especificat que cal la modificació d'un ventall de normes que facin més fàcil la creació o l'ampliació d'empreses.

3. Una reforma tributària que permeti la reducció de l'impost de societats i un tractament diferent dels beneficis que es reparteixin com a dividends i els que es reinverteixin.

A les preguntes de Bel -"coneix un país amb més flexibilitat per contractar a la UE?"- i Vives -"el PP voldrà anar cap a un contracte únic?"- el candidat ha explicat que en aquest moment "les modalitats de contracte a Espanya són de 16 o 17, nosaltres volem reduir-ho a 3 o 4" però que no s'estan plantejant el contracte únic. Fernández Díaz ha dit que "jo sóc inspector de treball i sé del que estic parlant" i ha explicat que canviar un treballador de lloc de treball costa molt, es pot arribar a trigar mesos, i que per això s'han de flexibilitzar les relacions laborals.

La negociació col·lectiva, ha dit, s'ha de reformar en la línia que la direcció de l'empresa ho permeti. Segons la seva opinió, el conveni del sector no cal agafar-lo com a referent. "Necessitem un marc de relacions laborals que ens permeti competir", ha assegurat.

Pel que fa a la reducció del dèficit pel 2012, Fernández Díaz admet que s'han de complir els criteris i que ho faran fent que el crèdit arribi a les empreses i les famílies. "El motor de l'economia és el crèdit bancari. Si tens la vocació política i els instruments a la mà, es culmina la reforma bancària i el crèdit arriba a les famílies."

El candidat ha repetit que és una condició necessària i prèvia crear un clima de confiança. "En aquest clima de confiança es poden generar les condicions suficients per començar a generar una reactivació de l'economia", ha assegurat.

"La reducció del dèficit s'ha d'aconseguir amb un mixt", ha afegit, i ha especificat que no es tracta només de reduir despeses sinó d'incrementar ingressos fiscals.

"El nostre compromís polític no és reduir ensenyament, salut, pensions ni seguretat". Preguntat per com s'ho farà si només es dediquen a abaixar impostos, Fernández Díaz ha respost, contundent: "En el nostre ADN polític no s'apugen impostos."

Sobre el paper de les comunitat autònomes en l'incompliment de dèficit, ha assegurat que és injust atribuir-los la màxima responsabilitat de l'incompliment del dèficit; de fet, ha afirmat que no hi tenen cap responsabilitat.

Els professor Vives i Bel li han preguntat per l'estat de les autonomies. "És irreversible l'estat autonòmic però en moments com aquest hem de fer un esforç per racionalitzar-ne el funcionament. Una competència, una administració", ha respost. I ha explicat que no es tracta ni de centralitzar ni de descentralitzar, sinó que l'administració que estigui en més bones condicions per administrar aquella competència, ho faci. I ha afegit que "el principi de subsidiarietat és bo en termes generals".

Per acabar, ha assegurat que per molt que ho volguessin, que no ho volen, "l'Estatut d'autonomia no es pot tocar" i sobre el pacte fiscal per Catalunya ha dit que primer cal fer un pacte per sortir de la crisi i quan s'hagi arribat a la fi de la crisi s'haurà de parlar del finançament de Catalunya. No abans del 2013, però.







ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut