Gaza

Israel torna a bloquejar l'accés a la franja i amenaça amb "desconnectar-se" de Gaza

Les autoritats israelianes han anunciat que tornen a prohibir l'accés de camions amb mercaderies a la franja de Gaza. El retorn al bloqueig es justifica, segons Israel, per l'obertura de la frontera entre Gaza i Egipte, enderrocada per milicians palestins. En declaracions a l'emissora de les forces armades, el viceminstre de Defensa, Matán Vilnaí, ha declarat que Israel continuarà "els esforços per desconnectar-se de Gaza" fins a arribar al moment en què es "deixi de proporcionar electricitat, aigua i medicines, que hauran de rebre d'altres fonts". La mesura pot implicar de nou la interrupció de la producció d'electricitat a la franja.

Actualitzat

Després que fa dos dies el govern hebreu cedís a la pressió internacional i autoritzés l'entrada de queviures, combustible i medicines, Israel ha tornat a tancar el pas a Gaza. "S'ha de comprendre que quan la franja de Gaza està oberta cap a l'altre costat (Egipte), nosaltres deixem de tenir la responsablitat", ha declarat el viceministre de Defensa. El govern d'Ehud Olmert ha deixat clar que es desentén de l'abastiment a Gaza mentre "existeixi una alternativa", Egipte.

Mentrestant, el pas de Rafah, que va ser enderrocat per milicians palestins, segueix molt concorregut. Segons càlculs de mitjans de comunicació israelians, fins a 100.000 palestins podrien haver creuat la frontera amb Egipte per fer-se amb aliments. També, molts comerciants palestins estarien reomplint els prestatges de les seves botigues amb productes comprats a l'altra banda de la frontera. El govern israelià tem, però, que a part del moviment civil, el trencament de la barrera que segellava la frontera entre Egipte i Palestina sigui utilitzat pels milicians palestins per introduir armes i explosius a la franja de Gaza.

Per altra banda, fonts de Hamas han explicat al diari "Haaretz" que l'organització islamista feia ja mesos que planejava dinamitar la barrera metàlica entre Gaza i Egipte. Segons aquestes fonts, els autors dels 17 forats a la barrera aixecada per Israel haurien sigut militants dels Comitès de la Resistència Popular de Hamas.

Anar al contingut