Jerusalem

Israel ofereix alliberar 71 presos de Hamas a canvi d'un militar israelià

Les autoritats israelianes podrien haver enviat al Moviment de Resistència Islàmica Hamas una llista amb els noms de 71 palestins presos a Israel que posarà en llibertat a canvi de l'alliberament del militar israelià Guilad Shalit. Segons un dirigent de Hamas, tot i els avenços aconseguits en les negociacions per dur a terme l'intercanvi, la seva organització manté les seves reivindicacions i demana l'alliberament de 270 presos. Israel, per la seva banda, rebutja alliberar cap pres que tingui sang a les mans.

Actualitzat

Des de Gaza, un altre membre de Hamas ha explicat que no descarten incloure l'alliberament de Shalit a l'acord d'alto el foc que ara mateix negocien amb Israel. Això suposa un canvi d'actitud de Hamas, que fins ara pretenia tractar l'alliberament de Shalit al marge de la treva a Gaza.

Sobre aquesta qüestió, el responsable dels serveis d'intel·ligència egipcis, Omar Suleiman, ha assegurat al líder pacifista israelià Yossi Beilin que només falta el sí del ministre de Defensa, Ehud Barak, per acordar una treva temporal entre Israel i les milícies palestines. Suleiman ha dit: "Si rebo la llum verda d'Ehud Barak, podria posar una hora perquè l'alto el foc entri en efecte aquest dilluns, durant la meva trobada amb Hamas a El Cairo".

Suleiman negocia des de fa setmanes una proposta d'alto el foc de sis mesos a Gaza ampliable a Cisjordània, presentada per Hamas a Israel a través de la mediació egípcia amb el suport de les milícies palestines. Una delegació de líders del moviment islamista palestí viatgen aquest dilluns a El Cairo per continuar amb les negociacions d'aquesta treva temporal, a canvi de la fi del bloqueig econòmic a la franja.

Precisament, una de les principals desavinences en l'acord recau en l'exigència d'Israel a incloure en el pacte l'alliberament del soldat Shalit, captiu des de juny de 2006. Com a contrapartida, Hamas exigeix la llibertat d'un miler dels 11.000 presos palestins que hi ha a les presons israelianes. El negociador egipci ha dit que "l'alliberament de Guilad Shalit s'inclourà en l'acord d'alto el foc si Israel accepta la llista de presos que Hamas vol veure en llibertat". Segons Suleiman, la negativa d'Israel a la majoria d'aquests noms farà necessari prosseguir amb la negociació.

Anar al contingut