L'arquebisbe de Pamplona, Francisco Pérez.
L'arquebisbe de Pamplona, Francisco Pérez.
Madrid

Investiguen l'enviament de consoladors bomba a l'arquebisbe de Pamplona i a un col·legi religiós de Madrid

La policia investiga l'enviament en els últims mesos de diversos paquets amb explosiu, per part de grups anarquistes, a persones relacionades amb l'Església; entre d'altres, dos consoladors, amb explosius, tramesos a l'arquebisbe de Pamplona i al director d'una escola de Madrid, que va explotar a Correus.

Actualitzat
La policia investiga l'enviament en els últims mesos de diversos paquets amb explosiu, per part de grups anarquistes, a persones relacionades amb l'Església; entre altres, dos consoladors, amb explosius, tramesos a l'arquebisbe de Pamplona i al director d'una escola de Madrid, que va explotar a Correus.

Fonts policials han confirmat que els serveis d'informació de la policia investiguen l'autoria d'aquests fets, que s'han atribuït a internet dos grups anarquistes que s'autoanomenen el Club d'Artesans del Cafè per als Seus Nous Usos, FAI/FRI, i el Grup Anticlerical per al Foment de l'Ús del Joguet Sexual.

En opinió dels investigadors, es tractaria de dos grupuscles integrats per no més de cinc persones i que pertanyerien a l'anomenat comando Mateu Morral, que també va reivindicar la col·locació d'un artefacte a la catedral de l'Almudena al febrer. Segons les fonts, aquests comandos anarquistes no tenen una estructura consolidada i organitzada, i de moment actuen en petites cèl·lules amb diferents objectius.

Actualment tenen oberta una línia d'investigació sobre l'enviament d'aquests paquets, així com sobre la col·locació d'artefactes a La Almudena, que no van arribar a explotar malgrat contenir tots els ingredients d'una bomba, i de l'olla exprés que al març es va posar al costat de la Fiscalia de Madrid i que va ser feta explotar pels Tedax.

L'enviament dels paquets amb explosius ha estat reivindicat a internet pels dos grups, que en un comunicat publicat l'1 de març s'atribueixen l'enviament a finals del 2012 de "consoladors explosius" al "bisbe de Pamplona", en referència a l'arquebisbe, Francisco Pérez. També asseguren que van enviar un altre consolador bomba "al director d'un col·legi elitista dels Legionaris de Crist" que no va arribar al destí sinó que va explotar en una oficina de Correus "causant ferides lleus a una funcionària que l'estava manipulant", a qui demanen "disculpes per les molèsties".

En el mateix comunicat els dos grups expliquen que el 20 desembre del 2012 van atacar una sucursal bancària amb una cafetera farcida de pólvora i cargols, encara que no especifiquen on.

Quant a la primera acció, l'arquebisbat de Pamplona ha reconegut que al gener es va rebre un "paquet estrany" que contenia una pols, pel que van cridar a la policia, que se'l va emportar. "No se li va concedir importància, però després s'ha dit que era una bomba", ha afegit l'arquebisbat, que ha assegurat que no tenen notícies de la investigació.

Sobre el segon enviament, el col·legi Highlands de La Moraleja, de Madrid, ha explicat que el director d'aquest centre privat i catòlic era el destinatari d'una carta que no va arribar, sinó que va explotar durant la seva manipulació en una oficina de Correus del districte de Vallecas. L'explosió va tenir lloc el 3 de març a l'oficina postal ubicada al camí d'Hormigueras.
Anar al contingut