Un home dorm al carrer
La població catalana en situació de pobresa severa ha passat de l'1,15 al 4,98% en quatre anys
Madrid

Intermón augura que el 40% de la població a l'estat espanyol serà pobre d'aquí deu anys

Intermón Oxfam adverteix en l'informe "Crisi, desigualtat i pobresa" que, si es mantenen les mesures d'austeritat i les retallades socials, la pobresa a Espanya podria afectar gairebé el 40% de la població d'aquí un dècada i necessitaria 25 anys per recuperar el benestar social.

RedaccióActualitzat
Intermón Oxfam presenta l'informe "Crisi, desigualtat i pobresa" i adverteix que si es mantenen les mesures d'austeritat i les retallades socials, la pobresa a Espanya podria afectar gairebé el 40% de la població d'aquí una dècada i necessitaria 25 anys per recuperar el benestar social.

D'aquí deu anys la pobresa i l'exclusió social podrien incrementar-se de manera dràstica: el nombre de pobres arribaria als 18 milions (el 38% de la població). Ara mateix, el percentatge de pobresa se situa en el 27%de la població, 12.700.000 persones.

"Si no es canvien les polítiques que s'estan aplicant a Espanya, es pot trigar entre dues i tres dècades a recuperar el nivell de benestar que hi havia al nostre país abans de la crisi, el 2008", ha explicat el director general d'Intermón Oxfam, José María Vera.

Després de quatre anys de crisi, Espanya encapçala el nivell de desigualtat a la Unió Europea. Abans de la crisi, els més rics multiplicaven per cinc els ingressos dels espanyols més pobres; el 2011 aquesta xifra ha crescut fins al 7,5 (mentre que a la UE es manté en el 5,7) i el 2022, els rics poden arribar a ingressar 15 vegades més que la població més pobra si es mantenen les polítiques d'austeritat.

"El model d'austeritat centrat en la reducció del dèficit i el sanejament de la banca, mitjançant la injecció de fons públics finançats a costa d'un deute desorbitat, no genera creixement", sosté el responsable d'Intermón.

L'informe planteja alternatives a les retallades, com la d'augmentar la recaptació perseguint els paradisos i l'evasió fiscal i estimular l'economia "per assegurar que es protegeixin les persones que estan al límit".

Intermón adverteix que les decisions polítiques preses en el context de la crisi estan portant a canvis estructurals i, en el nou equilibri de forces, es restringeix la participació ciutadana en les polítiques públiques i el poder de l'Estat cedeix espai davant dels mercats.

Després d'aquesta anàlisi, Intermón Oxfam insisteix en la necessitat de sortir de la crisi protegint els més vulnerables perquè "la desigualtat és un llast per al desenvolupament fins i tot quan es recupera el creixement econòmic".

L'ONG també recomana blindar els drets socials garantint l'educació i la sanitat públiques i enfortir la qualitat democràtica.
Anar al contingut