L'obra 'Presos polítics a l'Espanya contemporània' de Santiago Sierra, que ha estat retirada de la fira ARCO a petició d'If…
L'obra 'Presos polítics a l'Espanya contemporània' de Santiago Sierra, que ha estat retirada de la fira ARCO a petició d'Ifema el 21 de febrer de 2018 (horitzontal).
Madrid

Ifema es disculpa després de la retirada de l'obra sobre presos polítics d'Arco

El president d'Ifema diu que no volia "exercir cap tipus de censura a la creació" i que "no hi va haver mala fe"

Actualitzat

Vint-i-quatre hores després de la polèmica per la retirada de fira d'art Arco de l'obra de Santiago Sierra "Presos políticos en la España contemporánea"​, en la qual hi ha inclosos tres dels quatre polítics i líders cívics independentistes empresonats, Ifema, el recinte firal de Madrid on es fa la fira, ha demanat disculpes.

El seu president, Clemente González Soler, ha assegurat que no volia "exercir cap tipus de censura a la creació" i que "no hi va haver mala fe".  Aquesta rectificació consensuada per totes les institucions que formen Ifema -l'Ajutament i la Comunitat de Madrid, Cambra de Comerç i la Fundació Montemadrid- afegeix que han entès que en el futur hauran d'"evitar" qualsevol circumstància d'aquesta naturalesa".

"No hi va haver mala fe en aquesta acció i acceptem les crítiques rebudes entenent que hem d'evitar en el futur qualsevol circumstància d'aquesta naturalesa."

 

Carmena no va a la inauguració

L'alcaldessa de Madrid, Manuela Carmena, no ha anat a la inauguració d'Arco per mostrar la seva "disconformitat" amb la retirada. Aquest dimecres Carmena ja va dir que no n'estava informada i que "no comparteix la decisió". El consistori madrileny va demanar una junta per rectificar la retirada, però no va prosperar.

La galerista que l'exposava, Helga de Alvear, va retirar l'obra després que Ifema ho reclamés amb l'argument que la polèmica perjudicava la visibilitat de la resta d'obres. En un comunicat, asseguraven que ho feien "des del màxim respecte a la llibertat d'expressió", però que "és la seva responsabilitat, com a organitzadora, intentar allunyar del seu desenvolupament els discursos que desviïn l'atenció del conjunt de la fira".

L'exposició recull 24 fotografies de presos amb les cares pixelades, entre elles les del vicepresident de la Generalitat destituït Oriol Junqueras, l'expresident de l'ANC i diputat de Junts per Catalunya Jordi Sànchez i el president d'Òmnium, Jordi Cuixart.

 

 

L'obra també inclou altres presos com els joves d'Altsasu que porten més d'un any en presó preventiva per una baralla amb un grup de guàrdies civils, els titellaires de Madrid empresonats el 2016, Arnaldo Otegi, directius d'"Egin" o simpatitzants del 15-M que van participar en piquets informatius de la vaga general del 29-M del 2012.

Cada retrat, pixelat, va acompanyat d'una breu llegenda que explica cada cas i, tot i que no hi afegeix el nom, són fàcilment identificables.

Notícia relacionada: L'autor de l'obra sobre presos polítics retirada d'Arco: "És un acte de censura"

L'obra s'ha venut per 80.000 euros a l'empresari català Tatxo Benet. Entrevistat al programa "Més 324", Benet ha explicat que posarà l'obra "a disposició de qualsevol galeria d'art o qualsevol museu d'Espanya que vulgui exposar-la" i va qualificar d'"escàndol monumental" que, al segle XXI, "es pugui coartar la llibertat d'expressió i la llibertat artística d'aquesta manera".

ARXIVAT A:
Llibertat d'expressió Altsasu
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut