Els dos titellaires, Raúl García i Alfonso Lázaro, en el moment de sortir de Soto del Real (EFE)
Els dos titellaires, Raúl García i Alfonso Lázaro, en el moment de sortir de Soto del Real (EFE)
Madrid

Els dos titellaires empresonats per l'espectacle de Carnestoltes surten de Soto del Real

Al voltant d'una vintena de persones els ha rebut a l'exterior del centre penitenciari amb aplaudiments i abraçades

RedaccióActualitzat

El jutge de l'Audiència Nacional ha deixat en llibertat provisional els dos titellaires empresonats aquest cap de setmana acusats d'enaltiment del terrorisme, després que la fiscalia ho hagi demanat aquest dimecres al matí.

A tres quarts de sis de la tarda, Alfonso Lázaro i Raúl García han sortit del centre penitenciari de Soto del Real, després d'haver passat cinc dies en presó preventiva. Al voltant d'una vintena de persones els ha rebut a l'exterior del centre amb aplaudiments i abraçades. Tots dos han deixat Soto del Real sense fer declaracions.

Compareixences diàries al jutjat i prohibició de sortir d'Espanya

El fiscal entén que no hi ha risc de fugida ni possibilitat que tornin a representar la polèmica obra en què s'exhibia una pancarta a favor d'ETA i Al-Qaeda i en què es cometia una violació, s'apunyalava un policia, es crucificava una monja o s'executava a la forca un jutge. Això sí, el fiscal ha demanat que compareguin diàriament al jutjat, que se'ls prohibeixi sortir d'Espanya i que se'ls retiri el passaport.

Amb aquests arguments, la fiscalia, que dissabte es va mostrar d'acord a empresonar-los, havia reclamat al magistrat del cas que reconsiderés la presó sense fiança que els va imposar perquè considera que ja no és pertinent mantenir la mesura perquè no es repetirien els fets. Entre altres motius, addueix que s'ha confiscat tot el material de la representació "La bruja y don Cristóbal. A cada cerdo le llega su San Martín".

El jutge s'ha mostrat d'acord amb els arguments de la fiscalia i ha ordenat que els dos titellaires compareguin cada dia al jutjat i els ha prohibit sortir del territori espanyol. Després de comprovar els arguments de la defensa dels acusats, el jutge considera que no intentaran esquivar l'acció de la Justícia, de manera que no hi ha "risc de fuga". García i Lázaro estan acusats d'enaltiment del terrorisme i d'incitació a l'odi.

Carmena: "És una notícia boníssima"

L'alcaldessa de Madrid, Manuela Carmena, ha qualificat de "notícia boníssima" la decisió d'aquest dimecres i ha considerat que els dos titellaries "no haurien hagut de complir presó preventiva".

Anar al contingut