Barcelona

ICV votarà en contra dels pressupostos en resposta a l'incompliment de l'acord sobre finançament

El pacte entre el líder d'Iniciativa per Catalunya Verds, Joan Saura, i la vicepresidenta primera del govern espanyol, María Teresa Fernández de la Vega, per tancar un acord sobre el finançament autonòmic expira sense resultats. El termini de tres mesos que van pactar a mitjans d'agost acaba aquest dilluns i sobre la taula no hi ha una nova proposta de l'executiu espanyol. Davant d'aquest incompliment, la direcció d'Iniciativa Verds ha anunciat que la formació votarà en contra dels pressupostos generals de l'Estat al Senat.

Actualitzat
Nou "incompliment". Així és com valoren els ecosocialistes l'expiració del termini que havien pactat amb el govern espanyol de cara a un acord per al nou model de finançament, un acord que va evitar que el president de l'executiu espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, no comparegués al Congrés per explicar per què s'havia incomplert l'Estatut.

El primer incompliment en les negociacions per al finançament va ser el 9 d'agost passat, dos anys després de l'entrada en vigor del text estatutari. Era la data límit que havia quedat fixada perquè Generalitat i govern espanyol tinguessin a punt les bases del nou sistema de finançament, que, segons el text, hauria d'entrar en vigor de manera gradual a partir de l'1 de gener del 2009.

L'acord entre De la Vega i Saura, un acord a què van arribar a mitjans d'agost, salvava Zapatero de donar explicacions d'aquest primer incompliment i donava tres mesos als dos executius per tirar endavant un pacte. A més, va suposar obrir friccions amb ERC, els socis de govern dels ecosocialistes, i també amb CiU, que van acusar Iniciativa de trencar la unitat d'acció catalana. La data límit, però, arriba sense que s'hagi avançat en les negociacions. Per ara, almenys de manera oficial, el govern no preveu cap altra possibilitat que l'entrada en vigor del nou model aquest 1 de gener.

ICV vetarà els pressupostos generals de l'Estat al Senat

La formació ecosocialista no es quedarà amb els braços plegats davant l'incompliment dels terminis. La direcció ha decidit votar en contra dels comptes de l'Estat pel 2009 al Senat. Ho ha anunciat el seu president, Joan Saura, que ha qualificat l'incompliment de l'acord de "greu" perquè manifesta "la falta de voluntat política i la falta d'un model de finançament del govern espanyol en relació amb l'Estatut".

"Tots els partits catalans haurien de votar en contra dels pressupostos. Nosaltres, abans de coneixe'ls, vam dir que no els votaríem si no preveien un model de finançament digne", ha afegit Joan Saura. Per Saura, els pressupostos estan "superats per la seva pròpia realitat i per l'aprofundiment de la crisi econòmica". "Amb aquest incompliment el govern central perd autoritat política".

L'executiu central té una nova oportunitat de complir el calendari i aplicar el nou model de finançament abans que acabi l'any, tal com van acordar José Luis Rodríguez Zapatero i José Montilla. En el cas que tampoc es compleixi aquesta data, el líder d'ICV ha instat els partits catalans a decidir "quines mesures prendre".
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut