Bilbao

Ibarretxe augura avenços en el procés de pau, tot i les dificultats actuals

El lehendakari, Juan José Ibarretxe, augura que ben aviat hi haurà avenços en el procés de pau, tot i les dificultats actuals. En una entrevista Ràdio Euskadi, Ibarretxe ha assegurat que la solució als problemes pels quals passa el procés de pau vindrà "de les iniciatives polítiques conjuntes" i que "si alguna cosa no permet superar els problemes i avançar" és la kale borroka.

Actualitzat

Després d'uns dies de fets i paraules que fan pensar en un important retrocés en el procés que ha de portar la pau al País Basc, el lehendakari ha llançat avui un missatge a l'esperança. Juan José Ibarretxe ha admès que hi ha problemes i dificultats, però ha explicat que els partits estan treballant "pel darrere", és a dir, amb discreció i dedicant-s'hi a fons, i s'ha mostrat esperançat que, si se segueix per aquest camí, "han de començar a aparèixer, d'aquí a no gaire temps, alguns elements que vagin insuflant a poc a poc un major grau de confiança".

Així doncs, segons el lehendakari, la feina continua i els partits polítics segueixen negociant per superar les dificultats. I fent servir les mateixes paraules que molts cops ha empleat el president espanyol en referir-se al procés de pau, ha recordat que serà complicat, dur i llarg. "Quan sorgeixen dificultats en un procés de pau només hi ha una manera de superar-los, avançant amb iniciativa política. És evident que sorgeixen problemes en tots els àmbits, no en un, al voltant d'un procés de pau i construcció d'acords polítics", ha assegurat.

Ibarretxe té clar que la solució als entrebancs no és tornar al passat amb la utilització de la kale borroka ni paralitzar el diàleg davant el robatori d'armes o determinades accions judicials: "A la vista està. La kale borroka no ens permet avançar a ningú. A Batasuna, tampoc. La kale borroka és un instrument per tornar enrere en el temps, però tornar a aquell passat destructiu que volem oblidar."

I sobre el paper que ha de jugar Batasuna en el procés, Ibarretxe no té cap dubte que "això s'haurà de sustentar mitjançant una formulació per la qual Batasuna pugui ser legal amb totes les conseqüències: participació en la taula de partits i en les eleccions; i tot això haurà de comportar un compromís per, si cal, modificar aquelles parts de la legislació actual que poden impedir que Batasuna sigui un partit legal".

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut