Un palestí en un dels centenars de túnels entre Gaza i Egipte. (Foto: Reuters)
Un palestí en un dels centenars de túnels entre Gaza i Egipte. (Foto: Reuters)
Rafah

Hamas culpa Egipte de la mort de cinc palestins en un túnel de contraban

Creuament d'acusacions entre Gaza i Egipte. El motiu: els túnels subterranis que serveixen per burlar l'aïllament de Gaza i per on s'introdueixen al territori mercaderies i armes. Cinc treballadors dels túnels, d'entre 18 i 22 anys, han mort i cinc més han quedat intoxicats per un suposat gas verinós. El govern de Hamas assenyala directament Egipte, que nega les acusacions.

Actualitzat
Aquest incident ha tingut lloc en un moment en què Israel i els Estats Units han incrementat la pressió sobre Egipte perquè actuï més contundentment contra el contraban.

El govern hebreu és molt actiu en aquest sentit. En les últimes setmanes ha tancat diverses entrades a túnels subterranis al Sinaí. També ha requisat béns que havien d'entrar a Gaza, entre els quals càrregues explosives que es van fer detonar.

Fonts dels cossos de seguretat egipcis consultades per l'agència EFE han negat qualsevol implicació en el suposat enverinament i la mort dels cinc treballadors palestins. Aquestes fonts acusen el govern de Hamas de voler "distreure l'opinió pública internacional" i asseguren que des de fa un mes no han destruït cap túnel dels que uneixen els dos costats de la frontera. Aquesta versió, però, no ha estat ratificada per cap veu oficial del govern d'Egipte.

La cadena àrab Al-Jazeera afirma, sense citar cap font, que la policia egípcia hauria amenaçat dies enrere amb destruir el túnel si no es deixava d'utilitzar.

Arran del bloqueig israelià, iniciat el 2007, els palestins de Gaza han construït centenars de túnels al llarg dels nou quilòmetres de frontera amb Egipte, que s'han convertit en una de les principals fonts de subministrament de productes de consum i també d'armes. Organitzacions de defensa dels drets humans han calculat que en els últims dos anys més de 140 palestins han mort en aquestes precàries instal·lacions.

Anar al contingut