Les fronteres del 1967 prèvies a la Guerra dels Sis Dies
Doha

Hamas accepta un Estat palestí amb les fronteres del 1967

Tot i que no reconeix l'estat d'Israel, el pas del moviment islamista podria suposar una acceptació implícita de la seva existència

Actualitzat

Moviment de fons en el conflicte obert més antic del món. El moviment islamista palestí Hamas accepta en principi la creació d'un Estat palestí amb les fronteres anteriors a la Guerra dels Sis Dies del 1967, segons un document publicat a la seva pàgina web. Malgrat que l'organització insisteix que això no suposa el reconeixement de l'Estat d'Israel, sí que podria significar una acceptació implícita de la seva existència.

El contingut del document l'ha fet públic el líder de Hamas a l'exili, Khaled Meshal, en una roda de premsa a Doha.

Les fronteres reconegudes per l'ONU

La Guerra dels Sis Dies va enfrontar Israel i els seus veïns àrabs: Egipte, Jordània, Síria i l'Iraq. Va vèncer Israel, que va incrementar substancialment el seu territori incorporant els alts del Golan, Cisjordània -inclòs el Jerusalem Oriental-, la Franja de Gaza i la Península del Sinaí. Les Nacions Unides, en diverses de les seves resolucions, han demanat a Israel tornar a les fronteres prèvies a la guerra. Aquestes són les fronteres que la comunitat internacional reconeix als palestins i que ara acceptaria Hamas, amb Jerusalem com a capital.

Aquest Document Polític de Renovació inclou una clàusula segons la qual, a partir d'ara, en concordança amb altres faccions palestines, Hamas estaria disposat a la creació d'un estat en el territori reconegut per la comunitat internacional. Tanmateix, Hamas no renuncia a l'aspiració a tota la Palestina històrica, inclòs el territori on actualment hi ha Israel.

"Hamas creu que cap part de la terra de Palestina serà compromesa o concedida, independentment de les causes, les circumstàncies i les pressions i no importa el temps que duri l'ocupació"

Amb aquest document, Hamas vol actualitzar la seva ideologia quan fa 30 anys de la seva fundació. El text també estableix que els refugiats i desplaçats que hi ha a Palestina han de tornar als seus llocs d'origen, una possiblitat que Irael rebutja pel desequilibri demogràfic que suposaria.

Anar al contingut