Irlanda

Guanya el sí als matrimonis homosexuals a Irlanda

Irlanda aprova en referèndum legalitzar el matrimoni entre persones del mateix sexe amb el 62% dels vots

RedaccióActualitzat

El recompte definitiu de vots del referèndum sobre la legalització del matrimoni entre parelles del mateix sexe a Irlanda dóna una clara victòria del sí. El 62% ha votat a favor del matrimoni homosexual, que té el suport de conservadors i laboristes. El 37,39% hi han votat en contra.

Abans d'acabar el recompte, l'Iona Institute, un influent "think-tank" catòlic que ha liderat la campanya contra el matrimoni homosexual, felicitava al seu compte de Twitter els que han votat a favor de la legalització.

La participació en aquest referèndum ha estat d'entre el 50 i el 60 per cent de la població irlandesa amb dret de vot, poc més de tres milions de persones. És la més alta des del referèndum sobre la legalització del divorci, que es va fer el 1995.

Irlanda, una república amb una forta tradició catòlica, és el primer país que decideix aquesta qüestió mitjançant un referèndum. Fa només vint-i-dos anys, a la catòlica Irlanda, l'homosexualitat encara es considerava un delicte.

Amb la victòria del sí, el matrimoni entre parelles del mateix sexe serà reconegut per l'article 41 de la Carta Magna irlandesa.

L'arquebisbe de Dublín, Diarmuid Martin, ha dit que el vot favorable a la legalització del matrimoni homosexual és un exemple de la revolució social que viu Irlanda i ha reconegut que l'església catòlica ha de reaccionar davant aquests canvis. Martin afirma que ha arribat el moment que la jerarquia catòlica iniciï un procés de debat i de "revisió de la realitat".

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut