Carrer turístic a Atenes
Carrer turístic a Atenes
Atenes

Grècia afronta una setmana decisiva per al restabliment de la seva economia

Arriben una tímida reobertura dels bancs i una nova injecció d'ajuda d'urgència que servirà, en bona part, per tornar el préstec als creditors

RedaccióActualitzat

Grècia afronta una setmana decisiva per al restabliment de la seva economia amb l'augment de l'IVA, la reobertura dels bancs i l'arribada a Atenes dels homes de negre que han d'avaluar el tercer rescat.

La situació és precària. Els impostos sobre l'aigua, l'electricitat i els productes bàsics en l'alimentació pujaran del 13 al 23 per cent. L'augment també s'aplicarà al transport públic.

Són mesures què haurà de defensar el primer ministre Alexis Txipras, qüestionat políticament pels seus partidaris. També pel seu exministre de Finances, Iannis Varufakis, que considera que l'operació de rescat del país ja ha fracassat abans, fins i tot, de posar-se en marxa. En declaracions a la BBC, Varufakis ha explicat que el rescat era evitable:

"Alexis Txipras, en el moment del rescat, va veure que el seu govern podia decidir entre tirar endavant o claudicar. Va decidir que claudicar era la millor estratègia. No hi vaig estar d'acord."
 

Obertura moderada dels bancs

Els bancs grecs es preparen per tornar a obrir les portes aquest dilluns, després de tres setmanes de "corralito". S'aixecaran moderadament algunes de les restriccions financeres, tot i que es mantindrà el control de capitals per evitar-ne la fuga a l'estranger.

Es podran treure 420 euros a la setmana o els seixanta euros diaris, com fins ara, però es podran enviar diners fora del territori per a estudiants a l'estranger o tractaments mèdics fora de Grècia. També es podrà començar a pagar a l'estranger amb targetes de crèdit gregues. Amb aquestes mesures s'intenta evitar la descapitalització dels bancs grecs.

El "corralito", però, ha escanyat l'economia i ha costat 3.000 milions d'euros. Encara no s'han avaluat les pèrdues al sector turístic. Les restriccions han coincidit amb les rebaixes i ja s'ha perdut la temporada als comerços.

Al port del Pireu hi ha gairebé 5.000 contenidors bloquejats per falta de liquiditat.

De moment, no s'allunya el fantasma d'una sortida de l'euro. I de la situació complicada que viu Grècia n'és conscient Paulos Polakis, el nou responsable d'Interior grec:

"El nostre país està en una situació molt difícil. En parlem. Hi ha paraules, però necessitem accions."


El nou executiu té un perfil més pragmàtic que l'anterior i reclama agilitar el procés de rescat.

Els experts consideren que Grècia no podrà complir les condicions exigides pel tercer rescat. Una enquesta publicada a la premsa alemanya assenyala que més de la meitat dels alemanys consideren que Grècia ha de sortir de l'eurozona i que l'acord de rescat és lletra morta.

Grècia rebrà ajuda aquest dilluns mateix

Demà mateix, Grècia rebrà una ajuda d'urgència de 7.000 milions d'euros. Més de la meitat serviran per tornar un préstec als grans creditors: el Banc Central Europeu i el Fons Monetari Internacional.

Anar al contingut