El català està arrelat en una bona part de les escoles de la Franja
El govern aprovarà un decret llei perquè entri en vigor abans de la data límit, fixada aquest dimarts pel TSJC, per complir la sentència del 25% de castellà.
Vall-de-roures

Gran demanda a les escoles de la Franja per fer activitats en català

El govern aragonès ha recuperat, però amb un finançament insuficient, aquest programa que va suprimir l'anterior executiu, del Partit Popular

RedaccióActualitzat

Creix la demanda a les escoles i instituts de la Franja per fer activitats en llengua catalana. El govern aragonès, però, només finançarà 51 de les 140 propostes, per falta de pressupost. Aquestes activitats de foment del català a escoles i instituts de la Franja s'emmarquen dins del programa que porta el nom de l'escriptor de Mequinensa Jesús Moncada. La Diputació General d'Aragó, ara en mans del PSOE, ha recuperat el finançament d'aquest programa que va suprimir l'executiu anterior, del Partit Popular.

De tota manera, la partida pressupostària, de 7.000 euros, és insuficient davant les nombroses peticions dels centres escolars. Ho explica Pepa Nogués, professora de català a l'Institut IES Matarranya a Vall-de-roures, al Matarranya:

"Ha continuat i ha augmentat el nombre d'alumnes i d'escoles que fan català. La demanda ha estat molt gran. Em sembla que totes les escoles han demanat fer activitats i esperem que el govern d'Aragó pugui implementar aquesta partida."

Segons les xifres del Seminari Aragonès de Sociolingüística, unes 90.000 persones parlen o entenen el català a les comarques de la Franja. El català s'estudia a 33 escoles i instituts d'aquest territori. Els alumnes que fan l'assignatura de català són uns 3.500. Com passa amb el català, també hi ha un programa de foment de l'aragonès, que es parla en algunes zones del Pirineu, que s'ha quedat curt de finançament.

Anar al contingut