Les pantalles dels caixers d'un supermercat destrossades arran de la manifestació a Gràcia pel desallotjament del 'Banc Expropiat', e…
Les pantalles dels caixers d'un supermercat destrossades arran de la manifestació a Gràcia pel desallotjament del 'Banc Expropiat', el 24 de maig de 2016. (horitzontal)

Gràcia es refà l'endemà dels aldarulls pel desallotjament del 'Banc Expropiat' entre l'estupefacció i la indignació

ACN Barcelona.-El barri de la Vila de Gràcia de Barcelona va recuperant progressivament la normalitat després dels aldarulls d'aquest dilluns a la nit per el desallotjament del centre social conegut com a 'Banc Expropiat', a la travessera de Gràcia de Barcelona. Però els veïns no obliden els moments de tensió viscuts anit ni tampoc les destrosses a mobiliari urbà, a les motocicletes i cotxes estacionats al carrer i als establiments on van habitualment, com un supermercat que va patir danys a l'exterior i a l'interior, els bancs i caixes. "La veritat és que no ho entenem", assenyala Laura Ruiz, veïna del barri. "Et pots queixar, però perquè han de rebre els ciutadans que després han de pagar tot això?" ha qüestionat. Aquesta creixent indignació d'una part dels graciencs ja es comença a notar tímidament. Un veí ja ha volgut expressar la seva opinió enganxant un senzill cartell fet amb un full i escrit a mà on es pot llegir; "Ocupes fora del barri".

Els treballadors i propietaris dels negocis afectats també passen ara el tràngol de veure i reparar les destrosses que es van fer durant i després de la manifestació. "Això no pot ser", exclama a l'ACN Àlex Graells, qui des de fa 19 anys porta el quiosc que es troba a escassos vint metres del local ocupat, que abans era una entitat bancària. "Fins i tot els donava suport per la seva tasca social al barri", ha assenyalat. "Però fins aquest punt, destrossant, fent pintades i cremant¿ no pot ser que cadascú faci el que vulgui", afegeix.Graells, com molts veïns de la zona, valorava les activitats que s'estaven duent a terme des del Banc Expropiat, com tallers, cursos i recollida de roba per a persones sense recursos. Cinc anys de convivència pacífica, tot i que va aquest vincle començar també de manera abrupte a l'octubre de 2015 quan es va ocupar el local. Va ser arran d'una manifestació convocada arran del desallotjament d'unes cases ocupades situades a la part alta de Gràcia, al carrer Mare de Déu de la Salut. Com una còpia del que va passar ahir, els manifestants van fer un recorregut per el barri sense incidents importants, fins que en la recta final de la protesta, uns encaputxats van causar destrosses a diversos indrets, com a la plaça Rovira."Jo amb ells tenia bon rotllo", diu Àlex Graells, afegint que el que no entén és com els qui gestionaven el Banc Expropiat hagin permès que la seva marxa hagi deixat ara tant mal regust de boca al veïnat per les destrosses al barri. "Diuen que no són ells i que són quatre incontrolats", indica. Però jo els dic que 'sou vosaltres els qui els heu de controlar'", subratlla. "No pot ser que això sigui 'can pixa'. "Això no pot ser, sincerament". Segons fonts policials, alguns dels manifestants van començar a trencar mobiliari, a fer barricades i a cremar contenidors i els agents van començar a dispersar els autors dels incidents en veure que els Bombers de Barcelona tenien dificultats per arribar al lloc de les flames. "Aquí és quan va començar el merder", explica a l'ACN Robert Wanwart, que viu al costat del Banc Expropiat. També lamenta l'actitud violenta d'alguns dels qui participaven a la protesta per el desallotjament del centre cívic. "S'han de respectar les decisions judicials", recorda.Els aldarulls es salden amb un detingut -que suposadament duia una motxilla amb productes inflamables-, i quinze atesos pels Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) de les quals 14 eren agents policials, per ferides lleus i només una va requerir trasllat a l'hospital. Des del bàndol manifestant, però, s'apunta que quatre persones presentaven ferides per projectils viscoelàstics disparats per la policia. El districte de Gràcia ha xifrat els desperfectes en 60.000 euros, entre els quals destaca un vehicle de neteja cremat, dos vehicles més de neteja amb vidres trencat, nou contenidors cremats, vuit papereres trencades, un turisme bolcat i una moto cremada.

Anar al contingut