Gaesco informa

Actualitzat
Les borses han viscut una altra setmana amb moltíssima volatilitat, a causa de la complicada situació que es troben molts països amb un dèficit molt elevat i que han d'anar corregint més aviat que tard.

En aquest sentit, les fortes caigudes de les borses des de mitjans del mes d'abril es podrien definir dins d'una visió macroeconòmica en el canvi de tesis establert pels governs i també pels organismes internacionals. Aquest canvi de tesis passa de donar suport a la recuperació econòmica mitjançant la continuïtat dels estímuls fiscals a no tan sols retallar aquests estímuls, sinó també a endurir bruscament les polítiques fiscals amb pujades d'impostos, retallades de salaris als funcionaris i sobretot a paralitzar inversions públiques de tota mena.

Primer van començar Grècia i Portugal. Aquesta setmana s'han aprovat mesures a Espanya i també Itàlia ha informat que començarà un pla d'ajust fiscal per un import de 30.000 milions de dòlars.

Amb tots aquests ingredients, els mercats financers varen fer mínims anuals en els principals índexs borsaris per acabar la setmana rebotant gràcies al desmentiment de la Xina d'un rumor que deia que el gegant asiàtic deixaria de comprar deute europeu o reduiria el seu pes en el seu balanç.

De la mateixa manera que les borses, l'euro ha marcat nous mínims anuals i segueix amb la tendència baixista començada a principis d'any. En aquest sentit, les paraules de la cancellera Alemana Angela Merkel, avisant que Europa s'enfronta a greus problemes i que fins i tot la Unió estaria en perill, han ajudat que l'euro perdés valor respecte a les altres principals monedes. Aquí sí que hi ha hagut un canvi molt important de discurs, que venia de donar suport a l'euro davant dels atacs dels especuladors a donar missatges apocalíptics sobre la seva continuïtat. Aquest fet, al meu entendre, és d'una importància vital, ja que un euro més dèbil ajudaria que la recuperació econòmica europea fos més robusta via exportacions, que, derivat d'això, faria augmentar el PIB i al mateix temps augmentar la recaptació d'impostos i reduiria així el dèficit fiscal en els propers anys.

Francesc Pau
Director de Gestió de Patrimonis de GVCGaesco

Anar al contingut