L'Assemblea Nacional francesa, en una imatge d'arxiu (Reuters)
L'Assemblea Nacional francesa, en una imatge d'arxiu (Reuters)
París

L'Assemblea francesa allarga sis mesos l'estat d'emergència

Tot i que l'executiu va aprovar un projecte per extendre la mesura d'excepció durant tres mesos més, la pressió del partit conservador Els Republicans després de l'atemptat de Niça ha fet que els diputats votessin ampliar-la mig any

Actualitzat

L'Assemblea Nacional Francesa ha aprovat aquesta matinada allargar l'estat d'emergència sis mesos més, fins al gener de l'any que ve. Sens dubte, l'atac de Niça de dijous passat ha estat decisiu per allargar l'estat d'emergència, decretat durant els atacs de París del novembre i que s'esgotava el pròxim dia 26.

Amb aquest règim d'excepció es permet escorcollar domicilis sense prèvia autorització judicial, així com inspeccionar ordinadors i telèfons mòbils. L'oposició de la dreta demanava una pròrroga d'un any i considera les mesures, insuficients. Christian Jacob, el cap de files dels Republicans i exministre de Chirac ha fet aquesta reflexió:

"Quan els jihadistes tornen de la guerra, un senzill control administratiu amb la seva llei no és suficient. Reclamem que se'ls tanqui de manera permanent, ja que la seva participació conscient en un escenari de guerra terrorista és una prova suficient d'extrema perillositat"

El primer ministre Manuel Valls, que dilluns va ser xiulat a Niça en el minut de silenci en record de les víctimes, ha reclamat unitat i que els partits no caiguin en la demagògia, perquè això -afirma- els fa més dèbils davant dels terroristes:

"A Niça hi va haver crits de còlera, i els puc entendre. Però no pas els xiulets ni els insults racistes que fomenten la confrontació de la gent. En aquest context, qui prometi que ho arreglarà tot com si tingués una vareta màgica, està mentint als francesos"

Anar al contingut