França

França prohibirà el 2022 la venda d'ous de gallines engabiades

Organitzacions animalistes denuncien les condicions en què viuen els animals

RedaccióActualitzat

El govern francès ha anunciat que a partir del 2022 prohibirà la venda d'ous de gallines engabiades a tot el país.

D'aquí només quatre anys els francesos només consumiran ous procedents de gallines criades a l'aire lliure, considerats més saludables. Les organitzacions mediambientals remarquen que les gallines engabiades viuen amuntegades en espais tancats i sense llum natural, i que estan exposades a més malalties.

El ministre d'Agricultura i Alimentació, Stéphane Travert, compleix així un dels compromisos electorals del Partit Socialista, que a França aposta per l'ecologisme.

"Al 2022 els ous frescos es vendran de granges a l'aire lliure i no de gàbies. Es tracta d'un compromís de la nostra campanya electoral i el mantindrem."

Algunes cadenes de supermercats a França s'han avançat a l'entrada en vigor d'aquesta proposta i ja només venen ous de gallines criades a l'aire lliure.

Malgrat això, la producció en massa en granges amb gàbies no es pararà a França, i els ous s'utilitzaran per a usos industrials.

L'origen dels ous

A Catalunya podem saber l'origen dels ous llegint el codi que apareix a la closca. El primer dígit fa referència al sistema de cria de les gallines.

 

Si és un 0 vol dir que els ous provenen de producció biològica, de gallines criades a l'aire lliure i alimentades amb gra, sense productes químics.

Si és un 1 indica que són de producció "camperola": les gallines tenen accés a l'aire lliure (4 gallines per m2), però els pinsos no són biològics.

Si comença per un 2 es tracta de gallines que viuen en naus cobertes: no estan tancades en gàbies però viuen apinyades (dotze gallines per m2). Per evitar que es piquin se'ls talla el bec.

Si és un 3 són de gallines que viuen en gàbies alineades en pisos dins de naus industrials.

Les gallines a Catalunya

En el cas català, la Federació Avícola Catalana recorda que tots els productors, siguin de l'origen que siguin, compleixen controls aprovats per la Unió Europea que garanteixen la qualitat dels ous i el benestar animal.

Des de la Federació es recorda que en cap dels quatre orígens es fan servir antibiòtics ni acceleradors del creixement per alimentar la gallines.

Organitzacions animalistes denuncien les condicions de les gallines engabiades

L'organització en defensa dels animals Igualdad Animal ha denunciat en una campanya com malviuen les gallines engabiades.

 

Des de la Federació Avícola Catalana (FAC) avisen que aquestes imatges "són malintencionades, no responen a un criteri de transparència i objectivitat bàsic en no acreditar la seva procedència i ofereixen una imatge distorsionada de la realitat". Asseguren que el vídeo preten confondre al consumidor i "danyar la reputació d'un sector professional que ha fet molts esforços per avançar en el benestar animal".

La FAC recorda que l'única gàbia autoritzada per a les gallines ponedores a la UE té millores significatives respecte de les gàbies utilitzades en altres zones del món i que les imatges que es mostren aquest vídeo no es corresponen amb aquestes característiques.

Prohibició a Espanya

El partit animalista PACMA, demana també la prohibició a Espanya. La seva presidenta, Silvia Baquero, vol que se segueixin els passos de França

" França és un clar exemple de la imparable tendència en polítiques animalistes dels països més avançats d'Europa que Espanya porta anys ignorant. Esperem entrar l'any vinent al Parlament Europeu i aconseguir que s'equipari la lesgislació a les reivindicacions animalistes de la societat"

ARXIVAT A:
Salut
Anar al contingut