Madrid

Expulsen Joan Tardà de la tribuna del Congrés perquè acusa Wert d'"ignorant"

La vicepresidenta de la cambra, Celia Villalobos, s'enfronta amb el diputat d'ERC i també amb Joan Coscubiela després que el ministre d'Educació ha dit que la situació del castellà és com la del català durant el franquisme

RedaccióActualitzat

El diputat d'ERC Joan Tardà ha estat expulsat de la tribuna del Congrés dels Diputats després d'una dura intervenció contra el ministre d'Educació i Cultura, José Ignacio Wert. Wert havia insinuat poc abans que la situació del castellà és com la del català durant el franquisme. Unes paraules pronunciades en una conversa privada amb periodistes als passadissos de la cambra baixa.

Durant el debat sobre drets audiovisuals, Tardà ha pujat a la tribuna i, parlant en català, ha carregat amb contundència contra el ministre: "Senyor Wert, s'ha de ser molt mala persona, molt fanàtic, per ofendre milers de persones que van ser apallissades per parlar en català durant el franquisme", i, en castellà, li ha etzibat: "És vostè un ignorant!, un ignorant!"

I Celia Villalobos, que ha ocupat avui la presidència de la cambra, ha acabat expulsant el diputat republicà i també ha avisat el diputat d'ICV Joan Coscubiela, que, igualment, ha criticat amb duresa les paraules de José Ignacio Wert: "Senyor Tardà, el crido a l'ordre! Senyor Coscubiela, calli! Som al Parlament nacional, som al Parlament espanyol". "Ja està bé de prioritats morals de determinades persones d'aquesta casa. Vagi vostè a esmorzar, si li sembla bé", ha indicat Villalobos, enfadada i amb veu tremolosa.

Joan Coscubiela s'ha solidaritzat amb Tardà i ha acabat abandonant el seu escó.

El PSC ja ha demanat la dimissió de Wert perquè les seves afirmacions sobre el català són una "ofensa a la veritat". El diputat Germán Rodríguez considera que les paraules del ministre són un insult a les persones que van patir la repressió per defensar la llengua catalana.

La diputada de CiU al Congrés, Carme Sayós, també ha criticat el ministre: "Senyor Wert, no sé si el que ha dit ho ha fet per provocar o simplement per interessos electorals, però el que ha fet i dit és una gravíssima barbaritat". Després del matís de Wert, Sayòs ha respost que en "pren nota" però ha assenyalat que "fa temps" que el ministre "ofèn" la societat catalana.

I el líder d'Unió, Josep Antoni Duran i Lleida ha dit al seu compte de Twitter que "durant el franquisme anaves a la presó per defensar el català, i ara per atacar-lo et fan ministre. Amb això s'assembla a temps passats".

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut