Brussel·les

Europa i el Canadà firmen el Tractat de Lliure Comerç CETA

RedaccióActualitzat

La Unió Europea i el Canadà han firmat finalment aquest diumenge el polèmic Tractat de Lliure Comerç CETA, que fins divendres va estar bloquejat pel refús de la regió belga de Valònia.

La firma s'ha hagut de convocar a corre-cuita per avui a Brussel·les, amb l'assistència del president del Consell Europeu, Donald Tusk, del president de la Comissió, Jean-Claude Juncker, i del primer ministre canadenc, Justin Trudeau. Posteriorment, el tractat l'hauran de ratificar els parlaments dels països signataris perquè pugui entrar en vigor.

El Tractat CETA elimina o redueix els drets de duana, tant en camp agrícola com en la producció de les multinacionals. Els seus defensors consideren que incrementarà els intercanvis per valor de 12 mil milions d'euros anuals.

El bloqueig de Valònia s'ha aixecat després que es reconegui el seu dret a recórrer a la justícia europea en cas que tingui dubtes sobre els tribunals privats d'arbitratge que preveu el tractat en cas de litigis entre les parts. 

Protestes de moviments antiglobalització i ONGs

La satisfacció institucional contrasta amb les protestes de moviments antiglobalització i ONG, que s'han concentrat a les portes del Consell. Alguns manifestants han aconseguit saltar el fort cordó policial i han arribat fins a l'entrada de l'edifici, però han estat reduïts per les forces de seguretat. Hi ha hagut una quinzena de detencions.

 

Els contraris al CETA denuncien que l'acord només beneficia les multinacionals, però no els consumidors ni els treballadors. Creuen que el Tractat amb el Canadà és un cavall de Troia amb el qual també podran arribar a Europa les multinacionals nord-americanes mentre no tiri endavant el TTIP, el tractat de comerç que també s'està negociant amb els Estats Units.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut