Bilbao

ETA diu que va advertir el govern que no estava complint amb els acords i l'acusa d'actuar per interessos electorals

ETA va denunciar en cadascuna de les reunions que va mantenir amb representants oficials del govern des del març l'incompliment, per part de l'executiu central, dels compromisos adquirits prèviament entre totes dues parts que van portar a la declaració d'alto el foc permanent de la banda terrorista, segons publica el diari "Gara". El rotatiu afegeix que es va estendre la sensació, entre l'esquerra abertzale, que l'executiu de Zapatero només volia utilitzar el procés en funció dels seus propis interessos i càlculs electorals.

Actualitzat

Els representants d'ETA van posar sobre la taula "de forma directa i reiterada" l'incompliment dels compromisos i garanties assumits per l'executiu de José Luis Rodríguez Zapatero en els acords a què s'havia arribat prèviament a la declaració de l'alto el foc.

Els organismes internacionals presents en el procés van certificar aquesta vulneració de les garanties per part del govern central, i en van demanar el compliment als representants governamentals perquè el procés no es trenqués i es pogués avançar en les negociacions, publica el diari.

En aquestes trobades, ETA va constatar que l'executiu de José Luis Rodríguez Zapatero "ha frenat el desenvolupament del procés polític entre els partits i la seva pràctica ha anat en la direcció oposada als principis establerts en els acords", assegura la informació. Com a conseqüència d'això, el procés va entrar en una situació de "bloqueig" i, per resoldre-la, totes dues parts van acordar en l'última reunió, mantinguda en la segona quinzena de desembre, avançar cap a un acord entre les formacions polítiques basques, afegeix "Gara".

Des del punt de vista d'ETA, el govern espanyol, en comptes de possibilitar l'obertura d'una nova fase, va posar més límits al procés, amb constants referències al marge de la Constitució i la legislació espanyola. Per això, l'organització terrorista va advertir el govern "que no podia pretendre construir un procés de pau amb els mateixos límits polítics que han provocat el conflicte". 

L'interès de Zapatero

Els compromisos incomplerts a què ETA fa al·lusió consistien en una menor presència i pressió policials, l'absència de detencions i respecte "de facto" a l'activitat de l'esquerra abertzale, segons diu "Gara", que afegeix que al si de l'esquerra abertzale es va estendre la impressió que l'executiu de Rodríguez Zapatero va voler utilitzar la taula de negociació i els temps del procés en funció dels seus propis interessos i càlculs electorals.

En aquest sentit, ETA hauria arribat a valorar que la credibilitat del govern estava "molt tocada" , ja que, fins i tot havent reafirmat la seva voluntat i compromís de complir els acords a què havia arribat abans de la declaració d'alto el foc, posteriorment va continuar violant-los "de manera conscient i reiterada", segons l'esquerra abertzale.

En opinió de la banda terrorista, el problema va sorgir, per tant, arran de la falta de voluntat de l'executiu per activar les mesures i els mecanismes necessaris per complir els acords. Tot això hauria portat ETA a considerar que, fins ara, el govern del PSOE només va buscar desnaturalitzar el caràcter polític del procés i endarrerir i bloquejar el moment de l'acord entre els agents bascos, amb l'objectiu de restringir el procés a una negociació purament tècnica.

Anar al contingut