Madrid

Espanya, un dels països més vulnerables als ciberatacs

El problema dels atacs massius a internet preocupa, cada cop més, governs, empreses i institucions de tot el món. TV3 ha entrevistat experts que veuen l'estat espanyol com un dels punts més vulnerables.

Televisió de CatalunyaActualitzat
La xarxa mundial d'internet està patint aquests dies problemes i va més lenta del que és habitual com a conseqüència d'un dels ciberatacs més grans de la història: un atac contra una empresa amb seu a Londres i a Ginebra que es dedica a bloquejar "spams", o correus no desitjats, i des de la qual reconeixen que els problemes a la xarxa podrien anar en augment els pròxims dies.

El problema dels atacs massius a internet preocupa, cada cop més, governs, empreses i institucions de tot el món. TV3 ha entrevistat experts que veuen l'estat espanyol com un dels punts més vulnerables. Els ciberatacs busquen robar diners, dades personals, dades empresarials o informació classificada com a sensible. Un mercat negre que, segons els experts, va en augment i que mou tants diners com el narcotràfic.

El "hacker" i professor universitari  Antonio Ramos treballa per a governs i empreses d'arreu del món. En una pràctica simulada, demostra com n'és, de fàcil, accedir a un mòbil a través d'una aplicació-reclam que quan es descarrega agafa les teves dades personals i les envia, per exemple, a Mèxic.

El 2013, els experts preveuen un increment dels intents d'atacs als dispositius mòbils, als sectors de la banca, de la indústria i de les telecomunicacions.

A l'estat hi ha 3.800 empreses o institucions catalogades com a essencials en el funcionament de la nostra societat. El director del centre de protecció d'infraestructures crítiques ens explica, des de la sala blindada d'on es gestionaria una suposada crisi, com en cas d'un atac al sistema d'una d'elles les nostres vides es veurien afectades.

Per exemple, si un ciberatac ens deixés sense energia elèctrica, immediatament ens quedaríem sense telecomunicacions. I si ens quedem sense telecomunicacions, també ens quedem sense sector bancari. Tot depèn de les capacitats i les intencions de l'atacant.

Segons les estadístiques, Espanya és un dels països més vulnerables, i una part de la culpa la tenim, diuen, els mateixos usuaris, que no som conscients que en el món virtual els perills són els mateixos o pitjors que en el món real.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut