Bucarest

Es compleixen 20 anys de l'execució del dictador romanès Nicolae Ceausescu

Aquest Nadal es compleixen vint anys d'un esdeveniment que va marcar un punt d'inflexió en la història de Romania: la mort del dictador Nicolae Ceausescu. En pocs dies, les protestes contra el règim van culminar amb la detenció dels Ceausescu i la seva execució. La ciutat de Timisoara, a mitjans de desembre del 1989, va ser el focus de les protestes que es van anar estenent arreu el país.

Actualitzat
El 1989, els vents de canvi que bufaven a Europa començaven a esquinçar la cuirassa del totpoderós líder romanès. A Timisoara, el 17 de desembre de 1989, es van sentir els primers clams contra el "conducator". Ceausescu va ordenar disparar contra els manifestants, però ja no va poder aturar el seu final.

El discurs que pronunciaria a Bucarest el 21 de desembre i que seria l'últim de la seva vida, no el va poder acabar. Cinc minuts després del començament es van sentir els primers xiulets i les consignes van canviar de contingut. La televisió es va tallar i la protesta es va generalitzar per tot el país.

Després de provar de fugir, i de ser detingut, en un simulacre de judici un tribunal militar el va condemnar a mort a ell i a la seva dona per genocidi. Fonts oficials calculen en 60.000 els morts durant la sublevació popular que va posar fi a la dictadura del "geni dels Carpats", com es coneixia Ceausescu a Romania.

Només a Bucarest, la Securitate, policia política del règim comunista, va matar 5.000 ciutadans i a Timisoara van morir a trets i cops un miler d'opositors. Vint anys després de l'execució de Ceausescu i la seva esposa Elena, Romania és membre de l'OTAN i de la Unió Europea.
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut