Barcelona

Entra en vigor l'horari d'hivern: toca endarrerir una hora els rellotges

Els set mesos d'horari d'estiu han suposat un estalvi d'uns 15 milions d'euros a Catalunya i de fins a 6 euros per llar

RedaccióActualitzat

Torna l'horari d'hivern. Aquesta matinada s'ha endarrerit una hora el rellotge. Les 3 del matí han passat a ser les 2.

Tots els països de la Unió Europea, de forma harmonitzada, han adoptat aquest horari d'hivern i posen fi així al període de set mesos de l'horari d'estiu.

Segons les dades de l'Institut Català d'Energia (ICAEN), aquest horari estival ha suposat un estalvi d'uns 15 milions d'euros a Catalunya. Particular, l'economia ha estat de 5 a 6 euros per llar, impostos inclosos. S'ha consumit menys energia perquè hi ha hagut una menor necessitat d'il·luminació artificial.

Un 90% dels efectes d'aquesta mesura es noten en el sector domèstic. Les millores en l'eficiència han anat reduint el pes de la il·luminació en el total del consum energètic de les llars fins a situar-lo a l'entorn del 6%.

Estalvi responsable

Però l'estalvi en aquest àmbit encara es pot incrementar amb un ús "més responsable" de l'energia. És a dir, posant en pràctica mesures com adequar el tipus d'il·luminació a cada necessitat o bé instal·lant sistemes electrònics de regulació del consum elèctric.

El canvi horari també permet estalviar energia en els serveis, el comerç i la indústria. Si s'apliqués l'horari d'estiu durant els mesos d'hivern, permetria un estalvi energètic per l'allargament de la llum natural durant les tardes. Però això no compensaria el consum addicional d'enllumenar una hora més de foscor als matins.

Dos horaris des de l'any 74

La diferenciació entre l'horari d'estiu i el d'hivern, que es posa en pràctica a uns 80 països de tot el món, es va iniciar de forma habitual l'any 1974 com a mesura d'estalvi davant de l'encariment del petroli i, per tant, de l'energia. La Comissió Europea es responsabilitza d'harmonitzar els canvis horaris a Europa, i actualitza i renova aquesta norma, si s'escau, cada cinc anys.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut