Barcelona

Entra en vigor les quatre setmanes de permís de paternitat

El permís és intransferible: el pare no el pot cedir a la mare, però no és obligatori; per això es tem que molts pares no vulguin o no puguin agafar-se tots els dies.

RedaccióActualitzat

Els nadons nascuts just després d'aquesta mitjanit seran els primers que podran gaudir de quatre setmanes amb el seu pare a casa o amb l'altre progenitor, en el cas de parelles del mateix sexe.

El permís de paternitat s'allarga de 2 a 4 setmanes per als pares del 2017. Fins ara, els pares han vingut gaudint de 15 dies de descans, 13 dies més 2 per l'Estatut dels Treballadors. Es podrà gaudir immediatament després del naixement i de forma simultània amb la mare o es podrà reservar perquè, quan la dona exhaureixi la baixa maternal, el pare pugui estar les quatre setmanes amb el nadó.

L'ampliació del permís de paternitat ja estava prevista en la llei d'igualtat del 2007, però, tot i que s'havia d'aplicar com a màxim de tard el 2013, es va ajornar a causa de les retallades. La pròrroga dels pressupostos generals de l'Estat de 2016 fa automàtica l'entrada en vigor d'aquest permís per naixement de fill, adopció o acollida que el govern espanyol va suspendre fins a l'1 de gener del 2017.

L'ampliació ha estat benvinguda, però, tot i això, sindicats i organitzacions, com la Plataforma per a Permisos Iguals i Intransferibles, consideren que és insuficient i mal dissenyada.

El permís és intransferible: el pare no el pot cedir a la mare, però no és obligatori. Per això es tem que molts pares no vulguin o no puguin agafar-se tots els dies.

La UGT diu que Espanya encara és lluny dels països més avançats

UGT adverteix que Espanya és "lluny" dels països més avançats en aquesta matèria i reclama polítiques per igualar les condicions laborals de les dones i facilitar la coresponsabilitat compartida, que passen per l'ampliació progressiva dels dos permisos, tant el de maternitat com el de paternitat.

En concret, recorda que, a Suècia, el permís per maternitat-paternitat és de 16 mesos a compartir entre la mare i el pare, amb el pare obligat a gaudir de 60 dies, més 10 dies laborables, a partir del naixement. I, a Noruega, la baixa maternal és de 14 mesos i de 70 dies per al pare, amb un permís per a la mare de 21 dies previs al part.

235 milions dels Pressupostos General de l'Estat 2017, segons Ciutadans

Ciutadans va incloure l'ampliació del permís de paternitat entre les clàusules de l'acord que va subscriure amb el Partit Popular per donar suport a la investidura de Mariano Rajoy, com a part d'una iniciativa més ambiciosa que aspira a ampliar progressivament la durada d'aquestes llicències per naixement o adopció d'un fill, concretament fins a vuit setmanes més en dos anys.

Fonts de Ciutadans han informat que aquesta formació ja ha negociat amb el govern que els pressupostos de 2017 incloguin 235 milions d'euros per sufragar el cost del nou permís.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut