Alep

En marxa l'evacuació de civils d'Alep

El nou acord entre l'exèrcit sirià i els rebels ha permès començar a evacuar els milers de persones de la zona assetjada, mentre Al-Assad celebra l'"alliberament" de la ciutat

RedaccióActualitzat

Ha començat l'evacuació dels civils i combatents de l'est d'Alep. Les ambulàncies i autobusos han entrat a la zona assetjada de la ciutat i s'han emportat més de tres mil persones, segons han informat la Creu Roja i Turquia.

El primer comboi, amb 1.150 persones a bord de 20 autobusos i 10 ambulàncies, ha sortit d'Alep dijous al migdia. La destinació del comboi és la ciutat d'Idlib, a uns 50 quilòmetres al sud-oest d'Alep. Segons fonts militars, en aquest primer contingent, hi ha 200 rebels i un centenar de ferits.

Hores després, Turquia ha anunciat que un segon comboi, amb prop de 600 homes, 300 dones i 300 nens, entre els quals 12 ferits, ja ha arribat a territori rebel.

El règim sirià controla l'operatiu que trasllada la població amb desenes d'autobusos i ambulàncies cap a zones segures.

Es calcula que caldran almenys tres dies per evacuar totes les persones que volen sortir de l'est de la ciutat, uns 9.000 civils i 4.000 combatents. Dins d'Alep es calcula que hi ha encara més de 45.000 ciutadans pendents de ser traslladats a zones segures.

Al-Assad celebra "l'alliberament"

El president sirià, Bashar al-Assad, s'ha felicitat per la victòria de les seves tropes a la segona ciutat siriana. "El que està passant avui és que s'està fent història, tots els sirians l'estem escrivint", ha afirmat en un vídeo penjat al compte de Facebook de la presidència.

Al-Assad ha afegit que amb "l'alliberament" d'Alep ha canviat, "no només per Síria i la regió, sinó per tot el món".

Les forces lleials al president sirià han intensificat en les últimes setmanes els bombardejos a la part est de la ciutat, que els rebels van conquerir el 2012. Recuperar el control en aquesta ciutat, cosa que ha aconseguit amb el suport militar de Rússia, és potser l'èxit més important per al règim des que va començar la guerra, el 2011.

Treva sabotejada

Després del primer intent fracassat d'aquest dimecres, les dues parts han acordat un alto el foc per evacuar la ciutat, que, de fet, s'està vulnerant sovint. Desenes d'autobusos i ambulàncies, amb el suport de la Creu Roja Internacional i de la Mitja Lluna Roja siriana, participen en l'operatiu.

El govern turc, que tutela la treva juntament amb Rússia, ha denunciat aquest matí que l'alto el foc acordat "s'està sabotejant contínuament". "És una vergonya per al món", ha afirmat el ministre turc d'Afers Europeus, Ömer Çelik, en una intervenció en directe per la cadena turca NTV, després que el primer comboi que ha intentat sortir d'Alep ha estat tirotejat i ha hagut de tornar.  

Les imatges facilitades pel govern sirià en les últimes hores mostren la intensitat dels combats dels quatre anys de guerra. Les informacions que arriben de l'interior de la zona assetjada són alarmants. Hi hauria més de 50.000 civils atrapats en menys de 5 quilòmetres quadrats i 1.500 rebels encara actius. Metges sense Fronteres ha denunciat que els seus equips parlen de situació de terror i d'estar absolutament desbordats. Han hagut de deixar ferits i morts al carrer per la intensitat dels atacs.

Solidaritat internacional

La situació a Alep ha provocat diverses manifestacions de solidaritat arreu del món. A Turquia hi ha hagut una concentració davant de l'ambaixada de l'Iran. Els manifestants acusen aquest país de ser el responsable que no s'hagi complert l'acord d'evacuació. Cal recordar que les milícies xiïtes que lluiten al costat de l'exèrcit de Bashar al-Assad són d'aquest país.

També s'ha fet una manifestació al Marroc. En aquest cas, davant del Parlament, per donar suport als civils atrapats a Alep. I a Sarajevo, que va patir un setge durant la guerra amb més d'11.000 víctimes, s'han volgut solidaritzar amb els habitants de la ciutat siriana. A París, la torre Eiffel s'ha apagat en suport als veïns d'Alep.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut