Barcelona

Sebastián diu que no acceptaran més acomiadaments a Figueruelas

La decisió de General Motors de fer marxa enrere i no vendre Opel a Magna ha sorprès governs com l'alemany i l'espanyol, que havien negociat el futur de les plantes europees. Els sindicats d'Opel ja han convocat una vaga que començarà a Alemanya i que s'estendrà per tot Europa divendres i dissabte. El govern alemany ha posat el crit al cel i el ministre d'Indústria espanyol, Miguel Sebastián, ha dit que el govern no acceptarà més acomiadaments a Figueruelas dels que s'han pactat amb Magna.

Actualitzat
La notícia que General Motors s'ha fet enrere en la venda d'Opel a Magna ha agafat per sorpresa els treballadors de Figueruelas. Després de mesos de llargues negociacions per minimitzar l'impacte de la reestructuració i salvar el màxim de llocs de treball, ara la decisió de la companyia nord-americana obre un nou període d'incertesa.

El ministre d'Indústria, Turisme i Comerç, Miguel Sebastián, ha assegurat que l'acord que s'havia aconseguit amb Magna era de mínims. És per això, ha dit Sebastián, que el govern no acceptarà que General Motors plantegi més retallades d'ocupació a Figueruelas de les que s'havien pactat amb Magna.

Però si a Espanya hi ha sorpresa i preocupació, a Alemanya hi ha, directament, indignació. El govern de Merkel s'hi va implicar a fons per evitar que la fallida de General Motors enfonsés també la marca germànica Opel. En depenien prop de 30.000 treballadors alemanys, i per evitar acomiadaments el govern hi va posar 1.500 milions d'euros en ajudes públiques. Ara, vol recuperar aquests diners i exigeix que General Motors presenti el seu nou pla de reestructuració de seguida.

El comitè d'empresa d'Opel a Alemanya, per la seva banda, ha convocat una jornada de vaga per dijous que començarà a Alemanya amb aturades selectives de la producció a partir de la una del migdia, i s'estendran per tot Europa divendres i dilluns.

A Espanya, el comitè d'empresa de la planta de Figueruelas, a Saragossa, ha rebut amb sorpresa la decisió de General Motors. Davant l'inesperat anunci, Pedro Bona, representant dels treballadors de l'empresa aragonesa al comitè europeu de GM, ha declarat que "lamenta" la situació després d'haver-ho "passat tan malament" i de les "negociacions tan dures" que hi ha hagut per arribar a un acord sobre el futur industrial de Figueruelas, on treballen més de 7.000 persones, i on hi havia prevista una reducció de 900 llocs de treball i una reducció de costos milionària.

La raó oficial que donen des de Detroit per haver frustrat la venda al grup austrocanadenc Magna és "la millora de les expectatives de negoci a Europa", però en el rerefons hi ha els recels de l'empresa nord-americana a posar en safata de plata la seva tecnologia als inversors russos aliats amb Magna.
NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut