Els temporers lleidatans reben formació en prevenció de riscos laborals
(ACN). A l'aula se'ls adverteix dels riscos de combinar el treball amb un dejuni estricte.
Lleida

Els temporers lleidatans reben formació per evitar incidents amb la pràctica del ramadà

Uns 1.500 temporers lleidatans reben formació en prevenció de riscos laborals al camp per segon any consecutiu. Els cursos, dirigits especialment als membres de la comunitat musulmana que segueixen la pràctica del ramadà, estan organitzats per l'Associació d'Empresaris Agraris de Lleida i l'Associació Agrària de Joves Agricultors (AEALL-ASAJA). Encara que cada cop són més els musulmans que opten per no fer el dejuni arran de les dificultats que comporta combinar el dejuni amb el fet d'haver de treballar a l'aire lliure el mes d'agost, als cursos se'ls adverteix dels riscos que corren si no mengen o no s'hidraten durant el dia. L'estiu passat ASAJA va comptabilitzar dos casos de lipotímia entre temporers que feien dejuni pel ramadà.

Actualitzat
Dels 1.500 treballadors agrícoles que reben formació gairebé 600 són musulmans. Precisament aquest és un dels col·lectius de risc perquè la feina al camp coincideix aquest mes d'agost amb el ramadà, una pràctica religiosa que prohibeix la ingesta de líquid o aliment des que surt el sol fins que es pon. Per evitar incidents entre aquest col·lectiu de temporers, l'associació organitza, per segon any, uns cursos basats en la llei de prevenció de riscos laborals.

A banda de les recomanacions habituals, s'aconsella als temporers que beguin i mengin durant el dia. Segons el president d'AEALL-ASAJA, Pere Roqué, als temporers se'ls explica les conseqüències de no beure o menjar durant el dia. A més, afegeix que "el que no volem és que hi hagi cap problema mentre la gent està collint fruita perquè els camps no tenen un hospital al costat i les temperatures ja són molt elevades".

A l'aula se'ls adverteix dels riscos de combinar el treball amb un dejuni estricte. "No és que els obliguem a menjar, perquè sabem que si creuen fermament en la seva religió no ho faran, però almenys els fem saber que si noten algun malestar ho comuniquin ràpidament al seu encarregat i que, aleshores, aturin l'activitat per menjar i beure", assegura el tècnic David Modroño. També se'ls aconsella cobrir-se el cap amb una gorra, vestir roba de màniga llarga per evitar picades d'insectes i respectar els descansos establerts. A més, se'ls donen instruccions bàsiques de seguretat sobre la maquinària i els estris de treball.

Malgrat tot, els pagesos intenten flexibilitzar els horaris dels temporers per evitar que hagin de treballar durant les hores centrals del dia. Així, en els mesos d'estiu, el treball es concentra al matí i a les tardes, aproximadament de les vuit a la una i de les quatre a les nou del vespre. "Tot i això, nosaltres no podem variar gaire les hores de feina perquè necessitem collir la fruita quan està madura, ja sigui al matí o a la tarda", assegura Roqué.
Anar al contingut