Els sismòlegs havien alertat del risc d'un terratrèmol al Nepal
Els sismòlegs havien alertat del risc d'un terratrèmol al Nepal
Katmandú

Els sismòlegs havien alertat del risc d'un terratrèmol al Nepal

El terratrèmol ha afectat de diversa manera uns 4,6 milions de persones que viuen al Nepal, l'Índia i el Tibet, una zona de baix desenvolupament i recursos limitats

RedaccióActualitzat

"El terratrèmol no va ser una sorpresa". Els sismòlegs ja havien alertat del risc d'un terratrèmol que, amb la densitat de població a la Vall de Katmandú, un milió i mig de persones, i la precarietat dels edificis, podia desembocar, com ha passat, en la tragèdia de dissabte.

A la Vall de Katmandú s'uneixen la placa tectònica de l'Índia amb Àsia que ha creat, després de milions d'anys de lent avançament, la serralada més alta del planeta.

L'últim esdeveniment semblant a la zona va ser fa 500 anys, que és la mitjana de temps amb què es produeixen moviments de terra d'aquestes característiques i intensitat, segons ha confirmat Marin Clark, geofísic de la Universitat de Michigan. L'ONG californiana Geohazards International, també ha informat que cada 75 anys lloc a la zona un terratrèmol de gran magnitud encara que potser no tan virulent com el de dissabte.

Les víctimes mortals són majoritàriament al Nepal, sobretot a l'Himàlaia nepalès, però també a l'Índia i al Tibet. De fet, el terratrèmol ha afectat de diversa manera a uns 4,6 milions de persones que viuen en aquesta zona de baix desenvolupament i recursos limitats.

En la reunió que Nacions Unides va celebrar el mes passat a Sendai, al Japó, el ministre d'Exteriors del Nepal, Mahendra Bahadur Pandey, va advertir de manera premonitòria: "El Nepal segueix sent un dels països del món més vulnerable als desastres naturals... S'estima que la pèrdua de vides a la vall de Katmandú seria catastròfica si hi hagués un gran terratrèmol".

Anar al contingut