La Nou de Gaià

Els sindicats responen als avisos d'Ortega que no poden controlar tots els funcionaris "indignats"

Govern i sindicats s'han llançat aquest dissabte avisos creuats. La vicepresidenta del govern, Joana Ortega, s'ha compromès a continuar les negociacions amb els sindicats de la funció pública a partir de la setmana que ve sempre que no hi hagi mobilitzacions que "posin en risc la vida de les persones" o que entorpeixin "el bon funcionament dels serveis públics". La UGT i CCOO confien reprendre el diàleg però també han advertit a l'executiu d'Artur Mas que no poden controlar el malestar dels més de 200.000 empleats públics.

RedaccióActualitzat
La vicepresidenta del govern, Joana Ortega, ha explicat que les converses amb els sindicats per negociar les retallades es podrien reprendre dimecres vinent. Però ha fixat les seves línies vermelles i les exigències perquè això passi. Ha advertit que no tornaran al diàleg si els sindicats convoquen mobilitzacions que "posin en risc la vida de les persones" o que entorpeixin "el bon funcionament dels serveis públics". Joana Ortega ha insistit que el govern no consentirà cap "xantatge" com el d'aquest divendres, al qual ha anomenat "setge de la Model".

Els sindicats han respost a les advertències d'Ortega amb nous avisos. CCOO i la UGT esperen tornar a ser convocats per reprendre les negociacions però avisen que no poden controlar tot el malestar dels més de 200.000 funcionaris i, per tant, asseguren que no estar a les seves mans impedir que expressin, diuen, de forma espontània la seva indignació per les retallades en la funció pública. La responsable d'àrea pública de CCOO, Josefina Pujol, assegura que les manifestacions convocades pels sindicats s'anunciaran però confessa: "No podem garantir que no hi hagi grups de treballadors i treballadores indignats que decideixin fer mobilitzacions pel seu compte".

Els sindicats busquen el detall i poder concretar xifres, sobretot les de la reducció de les pagues extres i de complements. De moment, només saben que, amb aquests dos conceptes, el govern vol estalviar 600 milions d'euros, 300 dels quals correspondrien a la reducció de les pagues extres i els 300 restants a la reducció de complements. Amb totes les altres mesures, l'estalvi arribaria fins als 850 milions

Aquest intercanvi d'avisos entre govern i sindicats arriba després que els representants del govern d'Artur Mas van abandonar la tercera reunió que mantenien amb els sindicats de la funció pública per les protestes a la presó Model de Barcelona. Uns 300 treballadors van bloquejar l'entrada al centre penitenciari aquest divendres al matí fins que al migdia els Mossos van carregar contra els manifestants i van garantir l'entrada dels funcionaris del torn de tarda. La Generalitat estudia ara demanar responsabilitats penals als promotors d'una protesta que Justícia qualifica de "greu" i "il·legal".


VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut