Els serveis d'emergències mèdiques demanen més coordinació a escala internacional

Els serveis d'emergències mèdiques demanen més coordinació a escala internacional

Els serveis d'emergències mèdiques demanen més coordinació a escala internacional

Actualitzat
A la dreta de la imatge una fila de participants al Congrés seguint atentament les explicacions. Imatge del 27 de maig de 2016. (horitzontal)

A la dreta de la imatge una fila de participants al Congrés seguint atentament les explicacions. Imatge del 27 de maig de 2016. (horitzontal)

ACN SEM.-Els serveis d'emergències mèdics reclamen més coordinació internacional en l'àmbit d'administracions per tal de poder atendre les emergències en zones frontereres i de muntanya. El codirector del primer Congrés Internacional d'Helicòpter Sanitari HEMS per a malalt adult i pediàtric (HEMS) i cirurgià de l'Hospital de Cerdanya, Toni Veres, ha senyalat que caldria més coordinació entre països, ja que, "malgrat que tothom posa el seu esforç", no es treballa amb tota la col·laboració "que seria desitjable". En aquest sentit, Veres ha afirmat que "per això serveixen els congressos internacionals, per arribar a poder coordinar-nos". El codirector del primer Congrés Internacional d'Helicòpter Sanitari HEMS ha apuntat que "no és un problema de mala fe, sinó que són les dificultats que comporta l'administració". "El SEM està coordinat per dues conselleries, Interior i Salut, seria desitjable que es coordinessin i a vegades no és tan fàcil com pot semblar", ha detallat.

El codirector del Congrés també ha manifestat el desig de què l'Hospital de Cerdanya disposi d'una base aèria pròpia amb un helicòpter d'emergències medicalitzat. En aquest sentit, Veres ha dit que "seria ideal per les característiques de l'hospital de Cerdanya", ja que és un centre "aïllat amb una accidentalitat a muntanya important". Tot i això ha reconegut que la disponibilitat "depèn únicament dels recursos econòmics disponibles, que no hi són".El vicepresident del SEM, Jaume Estany, ha afirmat que el SEM ha de garantir el servei a tots els ciutadans independentment d'on estiguin ubicats. A més, ha destacat que "gràcies als helicòpters medicalitzats, una persona amb un infart, un ictus o un politraumatisme, el temps de resposta és molt petit, i som capaços de portar algú de qualsevol part del país al centre sanitari que necessiti".Estany ha senyalat que amb els anys han canviat els codis d'activació i coordinació assistencial, des de la unitat que diagnostica, un hospital o una ambulància, "som capaços de portar el pacient a un hospital que doni una resposta integral a l'afectació amb el mínim temps", ha detallat.Actualment a Catalunya hi ha quatre bases amb helicòpters medicalitzats, una a Tremp per donar cobertura al Pirineu, una a Girona, una altra a Móra d'Ebre i l'altra al Vallès Occidental.El Congrés Internacional d'HEMS ha reunit a Puigcerdà un centenar de professionals de les emergències mèdiques de Catalunya, França, Andorra i Sud-amèrica. Veres ha explicat que el Congrés ha de servir per conèixer els diferents protocols que s'utilitzen a cada país i per funcionar i coordinar-se millor.