Els senglars "urbans" s'estan tornant més agressius, segons un estudi de la UAB

Al Vallès Occidental fan vacunacions contraceptives per frenar la població de senglars

Actualitzat

Un estudi de la Universitat Autònoma (UAB) alerta que els porcs senglars cada vegada són més agressius. De fet, ja s'ha detectat algun cas d'agressió a persones.

Els senglars s'estan acostumant cada cop més a les restes de menjar que troben a les escombraries i prescindeixen fins i tot del seu aliment natural.

Jorge Ramón López, professor titular de Veterinària de la UAB, recomana evitar l'animal:

"El més important és intentar reduir la possibilitat de situacions de conflicte amb el porc senglar. No donar-li menjar i no apropar-s'hi. És una animal salvatge, és imprevisible i la millor manera de protegir-nos és evitant el contacte."

 

Segons López, l'augment de població de senglars es deu en bona mesura al fet que "no té un depredador natural".

"També ha influït l'augment de canvi de l'ús del terra i l'abandó del món rural."

Per entendre per què els senglars baixen a zones urbanes, l'autor de la investigació apunta que "cal tenir present les fonts d'alimentació. Hem vist que l'alimentació directa, les menjadores de colònies de gats, les escombraries i les zones verdes (riques en cucs, bulbs i aigua) atrauen els senglars".

 

López ha avisat que la presència de senglars en zones urbanes pot causar destrosses de les zones verdes i de mobiliari urbà, accidents de trànsit, agressions directes i la transmissió de malalties de zoonosi, malalties que poden compartir éssers humans, animals salvatges i animals de companyia.

Notícia relacionada: Gairebé un de cada quatre accidents de trànsit a les comarques de Lleida l'ha provocat un senglar

I, alerta que la situació es pot agreujar d'aquí a pocs anys perquè es reprodueixen molt i en poc temps.

 

Vacuna per frenar els senglars

Aquest increment continu de població de senglars urbans, malgrat accions com ara les batudes de cacera, ha obligat a provar altres maneres de controlar-ne la població. En alguns municipis del Vallès Occidental, on els senglars ja s'han vist en zones urbanes buscant menjar, s'hi està provant una vacuna contraceptiva per frenar-ne la reproducció.

 

Capturen l'animal amb una trampa gàbia i l'anestesien amb un tret. Quan està adormit li extreuen mostres i el vacunen. Només fa un any que el projecte està en marxa i, amb 70 animals vacunats, cap de les femelles no ha criat, i entre els mascles hi ha una reducció considerable de l'hormona que en regula l'instint de reproducció.

La població, lògicament, es redueix, però, a més a més, com que no tenen ganes de reproduir-se ni tenen cries, necessiten menys energia i busquen menys menjar, així que les seves visites a zones urbanes es redueixen o fins i tot s'acaben.

Notícia relacionada: L'escorxador del Montseny s'amplia per encabir més senglars

Fins ara l'única mesura era la cacera, però no ha estat efectiva per si sola. Manel López-Béjar és el responsable del projecte d'immunocontracepció senglar:

"S'ha de fer una acció global. No només la vacuna, no només la conscienciació ciutadana de no donar aliments als senglars, sinó que realment al final és una combinació d'eines."

 

De moment, s'han repartit unes deu gàbies en municipis com Sant Cugat del Vallès, Terrassa, Vacarisses i Matadepera, zones on hi ha hagut conflictes entre humans i senglars.

ARXIVAT A:
Medi ambientEcologia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut