Portlligat

Els prats marins de posidònia mediterrània absorbeixen milers de tones del CO2 que emetem a l'atmosfera

Sempre s'ha dit que és molt important conservar la posidònia mediterrània per preservar l'ecosistema marí de les nostres costes, però, a més, ara s'ha descobert que aquesta gran planta fa una funció importantíssima que abans es desconeixia. Un estudi finançat pel Consell Superior d'Investigacions Científiques que s'ha fet a Portlligat ha descobert que els prats de posidònia que hi ha al Mediterrani emmagatzemen milers de tones de carboni, és a dir, que absorbeixen una part del diòxid de carboni que els humans emetem a l'atmosfera. A més, també s'ha descobert que els sediments d'aquesta planta són una font d'informació sobre el clima mediterrani dels últims 6.500 anys.

Actualitzat
Durant tota una setmana, els biòlegs, geòlegs i geofísics del projecte Carbomed, finançat pel Consell Superior d'Investigacions Científiques, han fet perforacions al prat de posidònia de la badia de Portlligat, a l'Alt Empordà, i han descobert que aquesta planta té una capacitat de retenir carboni molt més gran del que es pensaven.

De les emissions anuals de diòxid de carboni a l'atmosfera, es calcula que hi ha uns 200 milions de tones que estan sent retingudes per algun element desconegut. Aquest grup de científics creu que els sediments de posidònia podrien ser els responsables del 12% d'aquesta capacitat amortidora.

Però, a més, també han comprovat que els sediments de posidònia acumulen informació molt valuosa sobre el clima mediterrani dels últims 6.500 anys. No hi ha cap altra planta marina que aporti aquest registre mil·lenari.

Les perforacions de Portlligat han permès als científics arribar fins a la base, és a dir, fins abans del creixement de la posidònia, i han descobert restes d'una platja que era uns centenars de metres mar endins respecte a la que hi ha ara.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut