Baiona

Els mediadors del desarmament d'ETA declaren davant la justícia francesa

RedaccióActualitzat

L'endemà del desarmament d'ETA, els mediadors han hagut de donar explicacions a la justícia francesa. Els membres del Comitè Internacional de Verificació declaren en diverses localitats del País Basc francès.

Les citacions arriben després que els verificadors van ser els encarregats d'informar a la Fiscalia de Baiona on eren els vuit amagatalls d'armes de l'organització

Els jutges els prenen declaració com a testimonis tant els verificadors com els observadors que eren als zulos on s'amagava l'arsenal. Volen obtenir més detalls sobre les armes i qui les va facilitar.

Això contrasta amb la reacció de la justícia espanyola fa tres anys. Llavors, el grup de verificadors que va presentar a Bilbao una petita entrega d'ETA i van ser cridats a declarar per l'Audiència Nacional.

Proves de 224 atemptats

La justícia espanyol va demanar a la francesa que els fes arribar tota la informació de l'arsenal trobat. L'Audiència Nacional vol saber si algunes de les armes estaria relacionada amb alguns dels 224 atemptats d'ETA que queden per resoldre. Sembla complicat que puguin aportar cap mena de llum perquè se suposa que les armes entregades hauran estat revisades per l'organització armada perquè no els pugui incriminar.

Pel que fa a l'armament, una primera inspecció indica que faltarien unes 40 pistoles de la partida robada per ETA, l'any 2006, a Vauvert. Fonts antiterroristes ja calculaven que la direcció d'ETA podia haver perdut el control d'algun dipòsit.

El que també es donava per descomptat és que ETA no entregaria res del material que té per falsificar matrícules i documents perquè els activistes que queden encara necessiten moure's en la clandestinitat.

Anàlisi i destrucció en una base militar

En paral·lel, la policia francesa ja ha començat a analitzar i certificar el contingut exacte dels vuit zulos. L'arsenal d'armes i explosius ha estat traslladat a una base militar francesa on, un cop fets els peritatges, està previst que siguin destruïdes les prop de tres tones entregades de material per fabricar explosius.

La localització dels amagatalls no va representar cap problema i es va poder fer amb rapidesa amb l'ajuda dels voluntaris que, a indicació dels anomenats Artesans de la Pau, van esperar als vuit zulos, vestits tots amb armilles reflectores.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut