Un nen i el seu gos es miren
La mirada activa, en humans i gossos, els nivells d'oxitocina al cervell (ACN)
El Japó

Els gossos i els humans segreguen, quan es miren, la mateixa hormona que una mare i el seu fill

Un estudi publicat a "Science" conclou que el vincle emocional entre gossos i humans rau en un procés hormonal que s'activa quan es miren i que és similar al d'una mare amb el seu fill

RedaccióActualitzat

Des de sempre s'ha dit que el gos és el millor amic de l'home i és prou conegut el fort vincle que aquests animals mantenen amb els humans. Ara sembla que s'ha trobat l'explicació científica que ho corrobora. Segons un estudi que s'ha publicat a la revista "Science", aquest vincle emocional rau en un procés hormonal que s'activa quan es miren i que és similar al d'una mare amb el seu fill.

La mirada activa, en els humans i els gossos, els nivells d'oxitocina al cervell; es tracta d'una hormona relacionada amb els patrons sexuals i la conducta paternal i maternal. L'oxitocina també actua com a neutrotransmissor en el cervell i es considera que té un paper important en el reconeixement i l'establiment de vincles socials i de relacions de confiança.

La investigació conclou: "El mecanisme de connexió, basat en l'augment de l'oxitocina en mirar-se i que enforteix els llaços emocionals entre les mares i els seus fills, també ajuda a regular el vincle entre els gossos i els seus amos."

Per portar a terme la investigació, liderada per Miho Nagasawa, de la universitat japonesa d'Azabu, els científics van aplegar en una mateixa habitació diversos gossos amb els seus amos i van analitzar com interactuaven durant 30 minuts. En acabar, van mesurar els nivells d'oxitocina en l'orina i van descobrir que el contacte visual sostingut entre ells va fer augmentar els nivells de l'hormona al cervell de tots dos.

Després, els investigadors van ruixar oxitocina als morros d'alguns gossos i els van posar en una mateixa habitació amb els seus amos i amb persones desconegudes. Els animals van allargar el temps que miraven els seus propietaris, que, mitja hora més tard, tenien uns nivells d'oxitocina més elevats.

Per als investigadors, aquesta connexió entre l'home i el gos es va establir durant la domesticació d'aquests animals.

Anar al contingut