Madrid

Els controladors imputats pel caos aeri al·leguen estrès per haver agafat la baixa

Els primers controladors aeris que han declarat davant la titular del jutjat d'instrucció número 3 de Madrid per la vaga encoberta del passat desembre han al·legat que van abandonar els seus llocs de treball els dies 3 i 4 de desembre en donar-se de baixa mèdica per raons psicofísiques provocades per l'estrès de la situació laboral que vivien a causa dels decrets aprovats pel govern i han negat que estiguessin organitzats per secundar una aturada encobert.

Actualitzat
La magistrada havia citat avui quatre controladors, però només n'han comparegut dos, Ignacio B. D. i Adolfina C. V. En total, hauran de prestar declaració en els pròxims mesos setze controladors aeris per delictes de sedició i abandonament dels seus llocs de treball.

El delicte de sedició aèria, recollit a la llei processal penal de navegació aèria del 1964, i de conformitat amb l'article 20 de la llei de navegació aèria, està castigat amb penes de quatre a vuit anys de presó i la inhabilitació especial per a ocupació o càrrec públic per aquest mateix temps.

Les compareixences es produeixen en el marc de la investigació que es va fer a l'aeroport de Barajas quan més de 50 controladors van abandonar de forma massiva els seus llocs, i van provocar que AENA ordenés el tancament de l'espai aeri i el govern decretés l'estat d'alarma.

El primer a desfilar pel jutjat ha estat Ignacio B. D., i la seva declaració s'ha prolongat durant tres hores, tot i que s'ha negat  a contestar a les preguntes de l'acusació particular. L'imputat ha esgrimit que va abandonar el seu lloc per raons psicofísiques causades per l'estrès.

Segons han indicat a Europa Press fonts jurídiques, el controlador ha negat que estiguessin organitzats, tal com sostenen les acusacions amb motiu de la reunió que es va produir en un hotel de Torrejón de Ardoz.

D'altra banda, Adolfina C. V. ha indicat que es va donar de baixa per la tensió que li havia creat un incident entre un helicòpter i un avió.

A més, ha negat que participés en la reunió a Torrejón de Ardoz. El seu advocat, Carles Vila, ha reconegut que l'estrès que tenia també es devia a la tensió que vivia el col·lectiu per la situació amb l'executiu central.

"Aquí s'ha obert una causa general inquisitorial contra un col·lectiu", ha recalcat el lletrat, que ha assenyalat que s'hauria individualitzat cada cas.

Danys morals

Abans de les declaracions, el portaveu de l'agrupació de demandants afectats pel tancament de l'espai aeri, Luis Vericat, que representa més de 8.000 afectats, ha indicat que es reclama que indemnitzin els damnificats amb 10.000 euros per danys morals i la quantia que s'estableixi per danys materials.

Els demandants exigeixen responsabilitats als controladors pels danys provocats pel caos aeris originat durant el pont de la Immaculada.

Així mateix, al costat de l'acusació particular en el procés penal, els advocats dels afectats presentaran una reclamació de responsabilitat patrimonial contra AENA, que podria superar els 10 milions d'euros.

Demà dimarts està previst que declari Camilo Cela, president de la Unió Sindical de Controladors Aeris, que agrupa el 90% del col·lectiu.


VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut