Mataró

Els centres de treball per a persones discapacitades reclamen suport per fer front a la crisi

La veu de l'exclusió social s'ha aixecat clamant ajudes per fer front a la crisi econòmica. Els expedients de regulació d'ocupació també afecten els centres de treball social (CTS), on hi fan feina persones amb alguna discapacitat. En plena crisi, si aquest col·lectiu es queda sense feina, ho té doblement difícil. Per això, els seus responsables reclamen les ajudes que estan rebent altres sectors.

Actualitzat
Els centres de treball social donen feina a més de 7.000 persones arreu de Catalunya amb algun tipus de discapacitat mental. Ara, però, aquests llocs de treball perillen. La viabilitat econòmica d'aquests espais està en molts casos a la corda fluixa i fins i tot s'ha donat el cas d'algun centre que s'ha vist obligat a presentar un expedient de regulació d'ocupació. Altres han hagut de moure treballadors i buscar vies per recol·locar-los.

La crisi i les deslocalitzacions afecten aquest col·lectiu de persones que difícilment podran trobar feina en el mercat ordinari. Al Centre de Treball Social Maresme el nivell de feina ha baixat en facturació un 20%, explica la seva gerent, Maria Carme Maltas, qui subratlla que trobar feina per a 70 persones cada dia és molt complicat.

El portaveu dels Centres de Treball Social de Catalunya, Xavier Masllorens, assegura que la majoria dels CTS són centres ben gestionats i viables però adverteix que necessiten el mateix suport que altres sectors en temps de crisi, així com un suport especial de manera continuada.

Un dels reptes que tenen és anar abandonant les feines de manipulació, les més habituals fins ara. I substituir-les per altres de més valor afegit, com ara, oferir serveis a l'administració pública. La jardineria o la neteja d'espais públics són una bona sortida.
Anar al contingut