Una columna de fum sobre un camp de cereals.
Els dos focs van començar en terreny agrícola i han cremat unes 130 hectàrees.
La Sentiu de Sió

Els Bombers de la Generalitat enceten el primer dia de vaga indefinida treballant en l'extinció de dos incendis a la Noguera

Els dos focs van començar en terreny agrícola i han cremat unes 180 hectàrees. El de la Sentiu de Sió ja està extingit i el d'Oliola estabilitzat

RedaccióActualitzat
Els Bombers de la Generalitat han iniciat, a les set d'aquest matí, una vaga indefinida que els ha atrapat treballant a la Noguera en els dos incendis que s'hi van declarar aquest dissabte. A la Sentiu de Sió el foc ja s'ha donat per extingit, mentre que a Oliola està sota control i els efectius d'extinció repassen el perímetre afectat, unes 60 hectàrees majoritàriament agrícoles.

Les flames van començar en uns camps de conreu a tocar del quilòmetre 121 de la C-14 que porta a Bassella i després van arribar a la massa forestal. De tota manera, no van afectar habitatges ni es va haver d'evacuar ningú. Sí que es va tallar el subministrament elèctric durant unes hores, però dissabte a la nit ja es va restablir.

Poc després de les onze de la nit, els bombers han donat per controlat l'incendi. Segons les darreres dades provisionals del cos d'Agents Rurals, el foc ha afectat 60 hectàrees de vegetació.

123 hectàrees a la Sentiu de Sió

Al municipi de la Sentiu de Sió el foc, ja extingit, ha cremat 115 hectàrees de superfície agrícola. L'incendi també ha cremat vuit hectàrees forestals. Segons els agents rurals, les flames han afectat una zona de l'Espai d'Interès Natural de les serres de Bellmunt-Almenara.

El foc va començar al sud del nucli urbà, per causes encara desconegudes. Els Bombers van treballar conjuntament amb pagesos de la zona, que amb els seus tractors van ajudar a controlar-lo. Al principi, els Mossos d'Esquadra van haver de tallar la carretera LV-3025 entre els quilòmetres dos i quatre.

Enmig de la protesta

És la primera vegada que els bombers fan vaga i volen posar de manifest el seu descord amb l'aplicació de les retallades. També protesten contra el decret que els obligarà a treballar 102 hores anuals més, totes remunerades, per suplir la falta de personal.

El cos de bombers està integrat actualment per 2.466 agents, 103 menys que els 2.569 de 2011, pel que Interior va imposar el decret perquè els bombers supleixin amb més hores de treball la falta d'efectius, especialment durant la campanya d'estiu.

La vaga pot ser gairebé simbòlica, perquè els bombers asseguren que no deixaran de cobrir cap emergència. I fins i tot es dóna la paradoxa que els sindicats s'han mostrat disposats a complir uns serveis mínims superiors als decretats per l'administració. De fet, els sindicats de bombers consideren que aquest serveis mínim són insuficients precisament per la falta de personal.

La protesta coincideix amb el començament de la campanya forestal i també amb la revetlla de Sant Joan.

Anar al contingut