Barcelona

Els atracaments a joieries catalanes es disparen un 69% el 2010

Els atracaments en joieries i rellotgeries han augmentat un 69% el 2010 a tot Catalunya, i el total de delictes ha passat dels 254 el 2009 a 329 l'any passat, un "rècord absolut", segons ha explicat aquest dijous el president del Col·legi Oficial de Joiers, Orfebres, Rellotgers i Gemmòlegs de Catalunya (Jorgc), Damià Matamala.

Actualitzat
Les xifres de delictes, que augmenten un 30%, suposen gairebé un atac al dia i confirmen la tendència creixent des del 2008, quan es va produir un augment molt greu del 120% dels delictes, que el 2009 va ser del 8%, que suposa que 1,5 de cada 10 empreses hagin estat assaltades.

Segons Matamala, l'augment dels atracaments es deu a la crisi econòmica però també al fet que creixen els robatoris per encàrrec, amb botins que van destinats fora de la Unió Europea, sobretot a l'Àsia i l'est d'Europa.

Davant d'aquesta situació, el president del Jorgc fa una crida "perquè es tracti millor la investigació sobre aquests canals de sortida" i demanen canvis legislatius perquè molts detinguts per aquests fets són expulsats als seus països i no restitueixen les pèrdues que han ocasionat.

Segons les dades fetes públiques pel col·legi de joiers, el 2010 s'han produït 100 detencions contra màfies i bandes que havien delinquit contra el sector.

Matamala ha explicat que els atracadors fan "una acció molt violenta", tot i que en ocasions comptades utilitzen armes de foc reals, i que és traumàtica per a la víctima, que ha de seguir tractament psicològic i que a vegades acaba tancant el negoci.

De fet, des del 2009 un 30% dels establiments han tancat en part, per la crisi econòmica i també per haver estat víctimes d'atracaments, segons el president del Jorgc.


VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut