El Suprem augmenta una pena per agressió a una dona en aplicar l'agreujant de gènere

La sala penal del Tribunal Suprem aplica per primera vegada l'agreujant de gènere en considerar que l'acusat va actuar amb "intent de dominació sobre la víctima"

RedaccióActualitzat

El Tribunal Suprem ha aplicat per primera vegada l'agreujant de gènere a una sentència.

Així ha augmentat la pena dictada pel Tribunal Superior de Justícia de Castella i Lleó, que va condemnar a cinc anys de presó un home acusat d'agredir una dona amb qui mantenia una relació sentimental.

Ara, la sala penal del Suprem ha augmentat aquesta pena de cinc anys a sis anys i mig.

Sis anys són pel delicte de lesions amb agreujants, i sis mesos són pel delicte d'amenaces.

L'argument dels magistrats per aplicar l'agreujant de gènere és que ha quedat prou acreditat que hi va haver "intent de dominació de l'acusat sobre la víctima":

"L'intent de dominació de l'acusat sobre la víctima i la seva consideració d'aquesta dona en concret com un ésser incapaç de prendre decisions sobre els aspectes més personals i íntims de la seva vida que poguessin merèixer cap tipus de respecte."

L'acusat és un home casat que mantenia una relació sentimental amb la víctima, a la qual va agredir quan la va veure parlant pel mòbil i va pensar que estava mantenint una conversa amb un altre home.

Llavors, segons recull la sentència, "va abraonar-se sobre la víctima i li va clavar ganivetades" mentre exclamava: "Si no ets meva no ets de ningú!"

 

Aplicant per primera vegada a la història l'agreujant de gènere, la sala penal del Tribunal Suprem dona la raó a la fiscalia, que va demanar-ho.

Aquest criteri contrasta amb el del Tribunal Superior de Castella i Lleó, que no va veure menyspreu o discriminació a la víctima pel fet de ser dona.

De fet, el TSJCiL no només no ho va veure, sinó que, fins i tot, va rebaixar tres anys la pena imposada per l'Audiència Provincial de Segòvia, que havia condemnat l'acusat a vuit anys de presó pel delicte de lesions amb els agreujants d'abús de superioritat i d'actuar per raons de gènere, i pel delicte d'amenaces.

L'Audiència Provincial de Segòvia considerava que l'agressió s'emmarca en una situació de "dependència de la víctima" i "dins de l'àmbit de control i gelosia".

Paradoxalment, al final, tot i que el Tribunal Suprem li ha donat la raó, l'acusat ha vist rebaixada la pena original en un any i mig.

ARXIVAT A:
Violència masclistaJudicial
Anar al contingut