Huelva

El suposat assassí de Mari Luz diu que no té "ni idea del que li va passar a la nena"

L'assassinat de Mari Luz Cortés, de 5 anys, ha arribat a l'Audiència de Huelva, tres anys després del crim. El primer a declarar ha estat el presumpte assassí, Santiago del Valle, que ha dit que no té "ni idea del que li va passar a la nena" i que es va declarar culpable per les coaccions de la policia. El fiscal demana 23 anys de presó Del Valle pels delictes d'assassinat i abús sexual, i 17 per a la seva germana, que s'ha negat a declarar. Aquest cas va causar molt de rebombori en posar al descobert una cadena d'errors judicials.

Actualitzat
El principal acusat, Santiago del Valle, ha negat les acusacions, i ha assegurat que en el moment del crim estava passejant amb la seva dona, Isabel García, que ha confirmat la seva declaració i ha culpat la seva cunyada d'assassinar la petita Mari Luz.

Del Valle ha reconegut no tenir "ni idea de què li va passar a la nena" perquè no va ser amb ella en cap moment. Ha afirmat també que va marxar de Huelva l'endemà dels fets per les amenaces que patia per part de la família de Mari Luz. L'acusat ha rebutjat davant del jutge les declaracions que va fer a Cuenca davant la policia assegurant que les va fer sota coacció.

En aquesta primera sessió del judici també ha declarat la germana de Santiago del Valle imputada també pel crim. Rosa del Valle s'ha negat a declarar les preguntes tant de l'acusació com de la defensa. El que s'ha fet és llegir la seva declaració davant la policia. Rosa del Valle va explicar que el dia dels fets va portar el seu germà a comprar a un centre comercial i que portava un carretó de la compra. Mai va veure la nena i mai va advertir en el seu germà o la seva cunyada cap nerviosisme que li fes sospitar res.

Massa errors judicials

Durant gairebé dos mesos, l'esperança de trobar viva Mari Luz va mobilitzar veïns i policia. Però la filla dels Cortés, de 5 anys, sembla que va morir molt poc després de desaparèixer. Això és el que va mostrar l'autòpsia, un cop en van trobar el cadàver flotant, al cap de 54 dies, a la ria de Huelva. Llavors sí, amb més proves a la mà, la policia va detenir Santiago del Valle, de qui havia sospitat des del primer moment, perquè era veí de la nena i tenia diversos antecedents per abusos a menors.

De fet, Del Valle havia estat condemnat a 2 anys i 9 mesos de presó per abusar de la seva pròpia filla. Però un seguit d'errades en cadena del jutjat d'aquest magistrat de Sevilla, Rafael Tirado, que es va oblidar d'executar la sentència, havia afavorit que l'home estigués en llibertat i que hagués continuat assetjant menors.

L'error judicial va encendre tant els ànims que es van depurar responsabilitats: 2 anys sense feina ni sou per la secretària i una pena molt més benevolent: 1.500 euros, per al jutge. El greuge va començar mobilitzant els secretaris judicials, que van aconseguir reduir a 6 mesos la sanció a la secretària. Però, al final, tot el col·lectiu judicial es va posar a la defensiva, atribuint algunes de les errades judicials a la sobrecàrrega de casos. I així va ser com aquest cas va acabar provocant la primera vaga de jutges de la història de l'Estat. Tres anys després del crim, comença el judici a Huelva.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut