El socialdemòcrata Robert Fico
El socialdemòcrata Robert Fico guanya per la mínima les eleccions a Eslovàquia
Bratislava

El socialdemòcrata Robert Fico guanya sense majoria les eleccions a Eslovàquia

Fico, que ha estat una de les veus més crítiques amb l'acollida de refugiats, perd la majoria absoluta que va obtenir fa quatre anys

RedaccióActualitzat

La crisi de refugiats ha estat molt present en la campanya de les eleccions generals que s'han fet a Eslovàquia.

El primer ministre, el socialdemòcrata Robert Fico, que ha estat una de les veus més crítiques amb l'acollida de refugiats, ha guanyat les eleccions. Però ha estat una victòria amarga, perquè el seu partit ha perdut la majoria absoluta amb què governava fins ara.

Els socialdemòcrates hauran de buscar més d'un soci de govern en un parlament molt fragmentat i en què també hi haurà representat el partit d'extrema dreta La Nostra Eslovàquia.

Robert Fico, de 51 anys, havia fet una campanya amb la crisi dels refugiats com a eix central i havia dit que no vol acollir ni un sol musulmà a Eslovàquia per raons de seguretat. El líder socialdemòcrata considera un perill per a Eslovàquia l'afluència de refugiats musulmans cap a Europa i per això es nega a complir les quotes d'acollida de desplaçats que marca la Unió Europea.

Amb el 28,30% dels vots, el partit socialdemòcrata només obtindria 49 escons, molt lluny dels 83 que tenia en l'anterior legislatura. Fer una coalició amb algun dels partits de l'oposició podria ser molt complicat, segons l'enquesta de la cadena de televisió Markiza.

En segona posició, hi haurien quedat els liberals, amb un 13% dels vots (21 escons), i els conservadors haurien aconseguit un 11% dels vots (19 escons).

Els 5.992 col·legis electorals van tancar a les 10 de la nit, després de 15 hores de votació dominades per l'alta participació.

Anar al contingut