Vic

El sector porcí reclama al govern espanyol que freni el tancament de les plantes de purins

Set sindicats agraris, dues patronals del sector porcí i l'Associació d'Empreses per al Desimpacte dels Purins demanen al govern espanyol que actualitzi les primes que concedeix a les plantes de tractaments de purins, perquè, en cas contrari, asseguren, hauran de tancar per ser econòmicament inviables. El sector reclama posar les ajudes públiques al dia per poder fer front al fort increment de preu del gas natural, combustible amb el qual fan funcionar les plantes. Aquesta situació ha obligat a tancar temporalment tres empreses de tractament de purins a Catalunya.

Actualitzat
Els sindicats UP, JARC, ASAJA, URAPAC, ASSAPORC, ASOPROVAC i FCAC, les patronals del porcí POCAT i ANPROGAPOR i l'Associació d'Empreses per al Desimpacte dels Purins han fet dues rodes de premsa simultànies a Lleida i Vic. Reclamen al govern espanyol que actualitzi de manera "urgent" les primes que concedeix a les plantes de tractaments de purins pel fet d'estar incloses en el règim especial de les energies renovables.

La normativa que regula el sector estableix una actualització de les tarifes cada tres mesos i l'última, la del mes d'octubre, no s'ha dut a terme. Davant d'aquesta situació i de l'increment del preu del gas natural, un 58% aquest any, tres plantes s'han vist obligades a tancar. Són la d'Alcarràs, al Segrià, i les de les Masies de Voltregà i de Santa Maria de Corcó, a Osona. La situació, segons els sindicats i patronals, es podria estendre a altres plantes, perquè no els surten els comptes.

El tancament d'aquest tipus de plantes comporta un problema afegit als ramaders, que comencen a veure sobreeixir les seves basses de purins. El portaveu de JARC i president de la Junta de la planta de purins d'Alcarràs, Jesús Ribes, ha explicat que "per llei hem de tenir espai per guardar els purins durant quatre mesos, però les basses es van omplint i si no es troba ràpid una solució els haurem de tirar als camps, amb la qual cosa hi sortim perdent tots i perjudiquem el medi ambient".
Anar al contingut