Vilablareix

El rei reivindica "una Catalunya de tots i per a tots" des de Vilablareix

En la gala dels Premis Princesa de Girona, per primer cop fora de la ciutat, Felip VI destaca la "vocació de permanència en aquesta terra"

RedaccióActualitzat

Felip VI ha remarcat, des de Vilablareix, el compromís de la Fundació Princesa de Girona "amb una Catalunya de tots i per a tots". En l'acte de lliurament dels premis de la fundació, que han hagut de canviar d'escenari pel rebuig a la presència del monarca, el rei ha apel·lat als valors que "han engrandit" Catalunya:

"Refermar el nostre compromís amb les senyes i valors que han engrandit Catalunya, que han estat la base del seu progrés i, per tant, del progrés de tot Espanya. I i així ho fem avui, una vegada més, perquè són les senyes i els valors que formen part de l'ànima mateixa d'aquesta fundació: el seu compromís amb una Catalunya de tots i per a tots."

 


Pel rei, entre aquests valors hi ha el fet ser una terra "oberta i plural" que va abraçar la Constitució, una defensa de la carta magna que ja va fer en el discurs de l'any passat i que ha recuperat ara:

"Catalunya, amb les seves institucions històriques d'autogovern i orgullosa de la seva personalitat, una terra d'acollida, inclusiva i integradora, respectuosa amb la diferència, oberta i plural, que ha estat sempre a l'avantguarda de la cultura i l'economia.

Una terra des de la qual tant es va contribuir al nostre gran acord de convivència democràtica i cívica en llibertat, que va culminar amb la nostra Constitució."

Felip VI, que no ha fet cap referència directa al procés independentista, ha destacat la "vocació de permanència en aquesta terra" de la Fundació Princesa de Girona. Unes paraules que contrasten amb algunes mostres de rebuig que hi ha hagut davant la visita del borbó, amb una concentració dels CDR a Salt.

A més, ha rebut la comitiva reial la delegada del govern espanyol a Catalunya, Teresa Cunillera, en absència del president de la Generalitat, Quim Torra. Tampoc han assistit a la cerimònia ni l'alcalde de Vilablareix, David Mascort, d'ERC, ni l'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, del PDeCAT.

L'Auditori de Girona havia acollit els premis des de la creació de la fundació, el 2009, però, aquest any, l'Ajuntament no va cedir cap espai municipal per a l'acte. La capital gironina, a més, va declarar el rei Felip VI persona no grata després del discurs del 3 d'octubre.

Finalment, els guardons s'han lliurat a l'espai dels germans Roca Mas Marroch, un fet que també ha suposat crítiques per als cuiners gironins.

ARXIVAT A:
Felip VIMonarquiaBorbonsProcés català
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut