Londres

El Regne Unit exigeix a l'Iran l'alliberament dels quinze marines britànics capturats al golf Pèrsic

El govern britànic ha iniciat contactes diplomàtics al més alt nivell per aconseguir l'alliberament dels quinze soldats de la Marina capturats per forces navals iranianes en aigües del golf Pèrsic. El Ministeri de Defensa britànic assegura en un comunicat que s'han iniciat converses amb les autoritats iranianes, tot i que el règim de Teheran no ha confirmat ni desmentit la detenció dels soldats. Els fets han passat mentre el grup de la Marina feia una inspecció rutinària en dos vaixells. Aquests soldats formen part d'una operació de vigilància de les infraestructures petroleres de l'Iraq. Els Estats Units han donat suport al Regne Unit i reclamen l'alliberament immediat dels marines.

Actualitzat

Quinze marines britànics han estat capturats per forces iranianes mentre controlaven el contraban entre l'Iran i l'Iraq. Eren al golf Pèrsic, en aigües iraquianes, quan han estat detinguts per causes que, a hores d'ara, encara no se saben. El Ministeri de Defensa del Regne Unit ha informat d'aquests fets i ha exigit l'alliberament immediat dels seus soldats. La titular de Defensa, Margaret Becket, ha convocat l'ambaixador de Teheran a Londres per instar-lo a moure fils per posar punt final a aquesta detenció. El conflicte es produeix en plenes discussions del Consell de Seguretat de l'ONU per pactar sancions més dures contra l'Iran pel seu programa nuclear.

Sembla que els soldats s'han aturat per inspeccionar un vaixell en una tasca rutinària de control del trànsit marítim, perquè sospitaven que transportava cotxes de contraban. Quan ja havien acabat i es disposaven a marxar, s'han vist envoltats per embarcacions de la Guàrdia Revolucionària, que se'ls ha emportat a aigües iranianes. El govern britànic ha cridat a consultes l'ambaixador iranià a Londres.

En les últimes setmanes, l'Iran havia denunciat el segrest encobert d'alts càrrecs del règim, i havia amenaçat de contraatacar. El cas més sonat és el d'Ali Reza Asgari, un responsable de la Guàrdia Revolucionària i del Ministeri de Defensa, que va desaparèixer per art de màgia durant un viatge a Istanbul. Algunes fonts apunten que ha desertat amb l'ajuda dels serveis secrets occidentals.

La crisi coincideix amb les discussions al Consell de Seguretat de l'ONU per pactar una segona resolució que endureixi les sancions contra el règim islàmic. El president iranià, Mahmud Ahmadinejad, volia assistir a la reunió del consell, però de moment no ha rebut el visat dels EUA, segons ha assegurat aquest mateix divendres Teheran.

VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut