Londres

El Regne Unit desarticula un pla per fer explotar avions en ple vol

La policia britànica ha desarticulat un complot terrorista que amenaçava de fer explotar diversos avions que feien el trajecte entre el Regne Unit i els Estats Units. En l'operació s'han detingut 21 persones, que suposadament volien abatre un nombre indeterminat de vols i causar la pèrdua de moltes vides. Així ho ha confirmat el ministre de l'Interior britànic, John Reid, que ha demanat a la ciutadania que col·labori davant l'estat d'alerta que el govern ha decretat al país. Scotland Yard ha prohibit l'equipatge de mà a tots els avions que surtin del Regne Unit.

Actualitzat

El Regne Unit es troba en nivell d'alerta màxima davant del risc d'un atac terrorista imminent. L'alarma s'ha activat després que la policia britànica ha informat que ha desactivat un complot per atemptar contra avions en ple vol. En concret, segons la BBC, contra deu aparells. Scottland Yard ha afirmat que els terroristes tenien previst fer explotar bombes col·locades en bosses de mà introduïdes en vols que, principalment, feien el trajecte entre la Gran Bretanya i els Estats Units. Precisament, els Estats Units ja han elevat també el nivell d'alerta fins a la màxima o taronja. Així mateix, s'ha elevat el nivell general per a tots els vols dins del territori nord-americà o els que entren al país. A patir d'ara, doncs, els serveis de seguretat de tots dos països estan coordinats en les feines de prevenció.

Per la seva banda, les autoritats britàniques han prohibit els equipatges de mà, i la seguretat als aeroports s'ha reforçat. Les mesures restrictives s'apliquen a totes les companyies que operen en aeroports britànics. D'aquesta manera, els passatgers només poden portar al damunt efectes personals, passaports i moneders en bosses de plàstic. British Airways ha prohibit també pujar aparells electrònics als seus avions. A més, la policia britànica considera que en la preparació dels eventuals atacs es podrien estar provant líquids químics, i per això s'ha prohibit que cap persona que vulgui viatjar dugui a sobre cap tipus d'ampolla o receptacle amb algun fluid. Es sospita que els artefactes consistien en una solució química emmagatzemada en una ampolla de beguda esportiva que hauria explotat en rebre la llum d'un flaix fotogràfic.

El titular de l'Interior ha explicat que la batuda antiterrorista s'ha fet durant la nit, a la ciutat de Londres. La policia hauria detingut una vintena de persones a la perifèria de la capital anglesa. Aquestes detencions s'han fet en el marc d'una operació que va començar fa mesos, i que ha implicat els serveis policials britànics i les unitats antiterroristes dels serveis secrets.

Alerta al Regne Unit i als Estats Units
Davant del lògic caos, Scotland Yard ha demanat calma a la gent, que sigui pacient i que vigili. En declaracions del subcomissari de Scotland Yard, Paul Stephenson, "demanem a la gent que estigui calmada, però no podem ni explicar la perillositat que suposava aquest complot. Per dir-ho de forma simple, intentava ser un assassinat massiu a una escala inimaginable, ha afirmat.

Als Estats Units també s'ha incrementat el nivell d'alerta antiterrorista. El secretari de Seguretat Nacional ha dit que entre els objectius del complot desarticulat hi havia tres companyies aèries nord-americanes: American, Continental i United. Ha dit que les primeres informacions apunten cap a una trama del grup Al-Qaeda, tot i que encara no hi ha res confirmat. Ha insistit, però, que l'espai aeri nord-americà està lliure d'una amenaça imminent.

El primer ministre britànic, Tony Blair, que és de vacances a Barbados, ha elogiat l'immens esforç que ha dut a terme la policia britànica i s'ha posat en contacte aquesta matinada amb George Bush per informar-lo sobre l'operació antiterrorista.

Precisament el president dels Estats Units, George Bush, ha assegurat que la trama terrorista desarticulada al Regne Unit demostra clarament que "encara no estem completament segurs". "És un error creure que no hi ha una amenaça per als Estats Units, ha declarat des de Wisconsin.

A Espanya, el president José Luis Rodríguez Zapatero ha anunciat que es posaran en marxa immediatament i amb caràcter permanent mesures de màxima prevenció antiterrorista. Per la seva banda, el ministre de l'Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba, ha informat que s'han extremat les mesures de control a tots els aeroports espanyols i en altres mitjans aeris tot i que en principi no hi ha perill.

VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut