Madrid

El rebut de la llum pujarà per sobre de l'IPC a partir de l'1 de gener

El rebut de la llum pujarà per sobre de l'IPC a partir de l'1 de gener. Uns nous comptadors electrònics mesuraran el consum i permetran fixar els preus en funció de la franja horària. És a dir, que la nova tarifa elèctrica que prepara l'executiu penalitzarà un consum excessiu i serà més barata en les hores de menor demanda. Es busca un consum responsable i acostar el preu de l'electricitat al cost real.

Actualitzat

El nou sistema inclourà més tipus d'usuaris, cosa que comportarà establir nous trams que pagaran diferents tarifes. L'anomenada tarifa social, dissenyada per als usuaris amb menys de 0,77 kilowatts (KW) de potència contractada i a la qual estan acollides les famílies amb menys recursos, pujarà de cara a l'any que ve igual que l'IPC, ha assenyalat el secretari general d'Energia, Ignasi Nieto.

En un segon esglaó de l'actual estructura tarifària, que va des dels 0,77 KW de potència contractada fins als 15 KW, hi ha una gran multitud d'usuaris amb diferents nivells de renda que és necessari recol·locar "perquè la tarifa elèctrica s'adeqüi a la realitat".

El disseny de nous trams suposarà la fixació de tarifes diferents per a cada un d'ells, que s'estructuraran en funció de la potència contractada, i la pujada per a tots superarà la taxa d'inflació, que a l'octubre es va situar en el 2,5%. El consum residencial suposa el 37% de la demanda total elèctrica a Espanya i el 20% dels consumidors tenen contractades potències inferiors a 2 KW.

Aquestes declaracions de Nieto van en la línia de l'anunciat la setmana passada pel president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, quan va afirmar que la tarifa del 2007 haurà de comptar amb l'increment dels costos del combustible i incorporarà nous costos per retribuir la generació.

La tarifa elèctrica la revisa el govern a partir de l'1 de gener, amb un increment que en els últims anys ha estat insuficient per cobrir els costos de generació en què incorren les empreses. De fet, per aquest motiu, en cada exercici es genera l'anomenat dèficit de tarifa, que el govern reconeix a les empreses com un dret de cobrament.

Actualment hi ha una tarifa industrial i una tarifa domèstica, a més del mercat majorista, on els preus es fixen per oferta i demanda. Tant la tarifa industrial com la domèstica estan per sota del preu de mercat. Des del sector es reclama que la tarifa reflecteixi els costos de la seva producció i distribució, tot i que el problema és com aplicar el trasllat dels costos sense que la pujada sigui excessiva.

Anar al contingut